Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lars Smook

Vader doodgereden Paul uit Den Ham: ‘Mijn zoon, mijn beste vriend, is van me afgenomen’

DEN HAM/ALMELO - De maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Dat eist het OM tegen de 71-jarige Hendrik B. Hij reed in november 2018 schooldirecteur Paul Dronkert uit Den Ham aan. Die overleed.

„Er is totaal onnodig een eind gekomen aan een mensenleven” zegt officier van justitie Agelink vrijdagmorgen aan het eind van een emotionele rechtszitting rond de verschrikkelijke aanrijding op november 2018. 

‘Die ziet ons wel’

Het is in de avonduren van de achtste november 2018 dat B. in zijn auto stapt om nog een paar boodschappen te doen. Als hij vanaf zijn woning over de Vossenboerweg richting Den Ham rijdt hoort hij plots een harde klap. B. schrikt en laat zijn voertuig rustig uitrollen tot het stil staat. 

Al snel wordt duidelijk dat hij de in een felgeel reflecterend hesje geklede schooldirecteur helemaal over het hoofd heeft gezien. Die liep met zijn echtgenote rechts van de weg te wandelen. Hij hoort B. ook aankomen van achteren, hij roept nog naar zijn echtgenote ‘die ziet ons wel’

De schooldirecteur wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij een dag later overlijdt.

Zware klap voor gemeenschap

De dood van de populaire schooldirecteur komt hard aan, Niet alleen bij zijn familie en de gemeenschap, maar ook bij collega’s en leerlingen van de scholen waar hij werkt, de Elimschool in Hellendoorn en Nijverdal en De Wissel in Almelo. Er worden herdenkingsdiensten gehouden en de uitvaart is druk bezocht. De kerkdienst wordt ook live gedeeld en goed bekeken via het internet. Eén van de kijkers is veroorzaker B.. Hij zit thuis achter de computer en krijgt het onbeschrijfelijk leed mee dat hij aanrichtte.

‘In gedachten geweest’

Vrijdag blijft de belangrijkste vraag onbeantwoord. Waarom zag B. het - volgens politiemensen die er onderzoek naar deden - zo goed zichtbare slachtoffer over het hoofd? “Ik heb geen voetganger gezien, ik zal wel in gedachten geweest zijn” zegt hij tegen rechter Rikken en diens collega’s van de meervoudige strafkamer. 

B. is geen makkelijke prater, dat erkent hij ook. Zijn ‘het is mij overkomen’ moet niet gezien worden als een ‘ik kan er niets aan doen’ zegt advocaat Engels. „Het spijt hem zeer, hij weet dat hij het niet goed kan maken en betreurt wat er is gebeurd. Meneer is dagelijks bezig met de gevolgen van de aanrijding en heeft ook contact gezocht maar heeft inmiddels wel begrepen dat het contact nog niet gewenst is. Ook dat begrijpt hij.”

‘Gemis is groot maar we proberen positief in het leven te staan’

De echtgenote van de schooldirecteur kan de confrontatie met B. nog niet aan, zegt vader Dronkert met luide en heldere stem. „Mijn zoon was geen nummer maar iemand die, werkzaam in het onderwijs, een oog voor de samenleving had. Ons gemis is heel groot, maar vooral ook bij de kinderen die hun meester kwijtraakten.” 

Dan richt de vader het woord tot Hendrik B.: „U heeft de dienst gezien en ongetwijfeld mijn gebed gehoord. Hoe kan het zijn dat mijn zoon, mijn beste vriend, van me af is genomen? Maar ook, hoe kan het zijn dat het zo gebeurde? Wij zijn niet haatdragend, maar ik wil wel zeggen dat ons verdriet heel groot is.” 

Er gloort een sprankje hoop aan de horizon, sluit vader Dronkert af; „we proberen altijd weer om het glas halfvol te krijgen, om positief in het leven te staan. Dat kost veel kracht maar we worden er gelukkig heel erg bij gesteund door iedereen.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Almelo e.o.