Volledig scherm
© Christian van der Meij

Varkensstal deels op grond Twenterand? Geen probleem, vindt college

VRIEZENVEEN/BEERZERVELD - Een nieuw te bouwen varkensstal in Beerzerveld staat een klein stukje op Twenterands gebied. Geen enkel probleem, vindt het college van burgemeester en wethouders. Dat wil het college ook meegeven aan de collega's van de gemeente Ommen.

Handelshuis Schuttert uit Ommen gaat een varkensstal bouwen aan de Beerzerhooiweg 1 in Beerzerveld. Het gaat om een bedrijf met plek voor 3.003 fokzeugen, vier dekberen en 432 opfokzeugen. Op het bedrijf worden louter biggen gefokt die na het spenen weer worden afgevoerd.

Advies
Omdat een deel van het nieuwe bedrijf - 0,3 hectare - op grondgebied van Twenterand wordt gebouwd, moet deze gemeente een advies uitbrengen over de ingediende milieu effect rapportage (MER) aan de gemeente Ommen.

Positief
Het college van Twenterand geeft een positief advies. Want volgens B en W zijn alle effecten op gebied van onder meer flora en fauna, landschap, natuurgebieden in de buurt, verkeersintensiteit, geur, grondwater, ammoniak, luchtkwaliteit en volksgezondheid voldoende onderzocht. Ook na de komst van het bedrijf zou sprake zijn van een ‘acceptabel woon- en leefklimaat’.

Bovendien zou met de komst van de stal geen sprake zijn van verhoogde gezondheidsrisico’s vergeleken met de huidige situatie, door gebruik van nieuwe, emissiearme stalsystemen met luchtwassers. Handelshuis Schuttert zou ook maatregelen treffen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Almelo e.o.