Volledig scherm
Wie maakt de grootste plons? bij PlonZ! in Vriezenveen. © Rikkert Harink

Veiligheid voor alles bij PlonZ! in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - De activiteiten bij PlonZ! in Vriezenveen trokken afgelopen week zo’n tweeduizend bezoekers per dag. Vanwege de spelen in en om het kanaal Almelo-De Haandrik verloor de organisatie van het waterspektakel de veiligheid nooit uit het oog. Het eerste lustrum werd daardoor een geslaagd evenement.


Vrolijk zijn veel kinderen aan het zwemmen in het kanaal in Vriezenveen, als opeens de bel rinkelt en wordt omgeroepen dat iedereen het water moet verlaten. Een boot nadert de plaats van het feest. „Wij doen er alles aan om dit evenement zo goed mogelijk te laten verlopen, daarom halen we alle kinderen uit het water als er een boot aankomt”, legt Bas Winkel, voorzitter van PlonZ!, uit.

Duikers
De organisatie heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. „We hebben duikers in het water, er zijn EHBO’ers en kinderen moeten een zwemdiploma hebben als ze mee willen doen, maar dat gaan we niet controleren. Ouders moeten hun kinderen leren dat ze moeten uitkijken. We hebben op onze borden staan dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen kinderen, maar wij houden ze ook goed in de gaten”, licht Winkel toe.

Vergunning
Het is dit jaar de vijfde editie van PlonZ!, het vierdaagse evenement dat de Bruggefeesten opvolgde en dit jaar zo’n tweeduizend bezoekers per dag trok. De organisatie merkt dat het aanvragen van een vergunning anno 2016 niet meer zo makkelijk is als eerder. „We zien dat de gemeente veel voorzichtiger is geworden na het drama in Haaksbergen en dat snap ik ook wel”, aldus Winkel.

Weinig ouders
Marjolein uit Vriezenveen, die haar achternaam niet wil noemen, kijkt toe hoe haar dochter Jasmijn (10) meedoet aan de waterbeddenrace. „We zijn net terug van vakantie en ze wilde hier graag aan deelnemen. Ik ben meegegaan, om een oogje in het zeil te houden, want er staat dat ouders verantwoordelijk zijn voor hun eigen kinderen.”
Het valt haar op dat er weinig ouders bij het evenement aanwezig zijn. „Er zijn nu niet van alle kinderen die meedoen aan de race ouders aanwezig. Ik vind eigenlijk dat je er als ouders ook moet zijn als zoiets er staat”, stelt ze.

Volledig scherm
Wie maakt de grootste plons? bij PlonZ! in Vriezenveen. © Rikkert Harink
Volledig scherm
Eén van de activiteiten bij PlonZ! in Vriezenveen: met de fiets te water. © Bert Kamp

Almelo e.o.