Volledig scherm
Martin Santman van het Veenmuseum. © Lenneke Lingmont

Verbijstering bij Veenmuseum Vriezenveen over halvering subsidie

VRIEZENVEEN - Stichting Veenmuseum Vriezenveenseveld baalt van halvering subsidie door gemeente. „We verdienen meer waardering.”


Verbijsterd is het juiste woord voor het gevoel dat de vrijwilligers van Veenmuseum Vriezenveenseveld aan de Paterswal hadden bij het bericht dat ze onlangs ontvingen. Het college van B en W maakte bekend dat de subsidiëring van stichtingen en verenigingen met 250.000 euro wordt gekort in 2017.

Voor het Veenmuseum betekent dit dat er van de huidige 4.627 euro die het ontvangt nog 2.127 euro overblijft. Een vermindering van 54 procent. Dat zorgt voor problemen. „In het beleid van de gemeente Twenterand staat dat ze toerisme wil bevorderen”, vertelt Martin Santman namens het museum. „Dat is precies wat wij doen. Niet voor niets is het aantal bezoekers in de laatste tien jaar gestegen van 6.800 naar 12.000 tijdens de maanden dat we open zijn.”

Met die groei in het aantal bezoekers in het achterhoofd probeert het museum te zorgen voor betere voorzieningen. „We hebben bijvoorbeeld maar twee wc’s voor al die mensen”, zegt Santman. „Verder is er geen toilet voor mensen met een beperking. We hebben ook al vijf jaar plannen om ons expositiegebouw uit te breiden, maar daarbij hadden we wel rekening gehouden met de toch al bescheiden subsidie die we nu ontvangen.”

De korting voelt voor de circa vijftig vrijwilligers die bij het museum betrokken zijn als een klap in het gezicht. Santman: „Zelf zijn we altijd zuinig geweest op de centen en proberen we de werkzaamheden zoveel mogelijk zelf uit te voeren. Naar ons gevoel zijn we één van de grootste musea uit de regio en daar zijn we trots op. Ik zeg niet dat we nu het bijltje erbij neergooien, maar het wordt wel lastig op deze manier.”

Almelo e.o.