Volledig scherm
rechtbank Almelo stock © Lars Smook DTCT

Verdachten van autobranden in Den Ham geïnspireerd door YouTube

ALMELO/DEN HAM - Ze raakten geïnspireerd door filmpjes over branden op YouTube en besloten om zelf brand te stichten. Dat vertelde een 22-jarige verdachte voor de rechtbank in Almelo vrijdag. De jonge verstandelijk licht beperkte vrouw, wordt ervan verdacht dat ze afgelopen juni samen met haar toenmalige vriendje (20) uit Rijssen en een 17-jarige jongen betrokken was bij het in brand steken van auto’s in Den Ham. De drie werden kort na de laatste brand aangehouden.

Den Ham werd rond het eerste weekend van juni opgeschrikt door een aantal autobranden. Wat begon met een brand aan de Gaffel op donderdag 31 mei eindigde met brandstichtingen bij bedrijfsbussen die geparkeerd staan aan de Magelerweg en de Vossenboerweg in de nacht van 4 op 5 juni. De branden veroorzaken veel onrust in het dorp, inwoners vrezen een seriebrandstichter en zijn op hun hoede. De drie verdachten worden uiteindelijk kort na de laatste branden aangehouden.

Deodorant

“We zijn gewoon rond gaan lopen”, kijken welke auto we in de fik konden steken” bekende de vrouwelijke verdachte tegenover rechter Esther Bos en haar collega’s. Hoe het precies in zijn werk ging kan ze zich niet meer voor de geest halen. “Ik heb een bedrijfsbusje gedaan, wie eerste auto aanstak? Dat weet ik niet precies meer.” Ze kan zich nog wel herinneren dat de branden werden aangestoken met wc papier dat met deodorant was bespoten. Die methode hadden de drie op YouTube gezien. “Ik dacht niet dat het zou lukken, maar opeens was er een grote vlam.”

Stemmen in hoofd

De vrouwelijke verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar, er is met haar , los van een verstandelijke beperking, veel meer aan de hand concluderen gedragsdeskundigen. Ze constateren niet alleen dat de 22-jarige autisme heeft, maar ook dat er sprake is van schizofrenie en een posttraumatische stressstoornis. Ze beseft het maar al te goed; “ik hoor 24 uur per dag stemmen in mijn hoofd”. Ze zit sinds haar aanhouding in een jeugdgevangenis.

Pyromaan in spé

Haar vriendje bekent ook dat hij bij alle vier de branden betrokken was. “We waren een beetje baldadig, het begon met in brand steken van stukken gras, prullenbakken en toen die auto.” Hij heeft een ongezonde fascinatie voor vuur geeft hij toe, het is niet de eerste keer dat hij voor de rechter staat wegens brandstichting. “Ik wil er wel graag voor behandeld worden.”

Behandeling

Dat is precies wat officier van justitie Ludy Guest in petto heeft voor beide verdachten. Volgens haar is een pedagogische aanpak de beste remedie om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer branden gesticht worden. Ze eist 8 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk en vraagt de rechters om het voorarrest van de vrouwelijke verdachte per direct te schorsen. Er is een plek vrij bij een kliniek in Warnsveld waar de 22-jarige nog voor het weekend terecht kan. Tegen haar vriendje eist Guest 240 uur werkstraf en een deels voorwaardelijke celstraf. Ook hij zou zo snel mogelijk in behandeling moeten.

Rechter Bos en haar collega’s besluiten na een kort overleg achter de schermen dat de vrouw inderdaad per direct overgeplaatst wordt naar de kliniek. De zaak tegen de 17-jarige jongen werd achter gesloten deuren behandeld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Almelo e.o.