Volledig scherm
De gemeente Twenterand hield een enquête onder ruim 4200 inwoners, over de komst van koopzondagen. © Gemeente Twenterand

Verdeeldheid in Twenterand over koopzondag: Meerderheid Vriezenveen en Den Ham tegen

TWENTERAND - Er is verdeeldheid in Twenterand, als het om koopzondagen gaat. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit de resultaten van de enquête, die de gemeente hield onder maar liefst 4279 inwoners. 

Zondagsrust

De tegenstanders zijn vooral in het overwegend christelijke Vriezenveen en Den Ham te vinden: 65 procent is voor het bewaren van de zondagsrust . Daartegenover staan de voorstanders van de komst van koopzondagen, in Vroomshoop, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Geerdijk: 73 procent heeft geen bezwaar tegen koopzondagen en heeft het liefst dat supermarkten open gaan.

Proef

Op 23 december hield Twenterand al een proef  met een koopzondag in Vroomshoop. Ondernemers jubelden, maar de gemeenteraad wenste nog wel een burgerpeiling om tot een definitief besluit te komen. Harmsen sluit niet uit dat een eventuele openstelling op zondagen per kern besloten gaat worden. „Dat is aan de gemeenteraad. Het moet juridisch alleen wel goed onderbouwd zijn.” 

Nog voor de bouwvakvakantie gaat de gemeenteraad een besluit nemen of winkels structureel open mogen op zondagen, als het aan wethouder Bart-Jan Harmsen ligt. 

Almelo e.o.