Volledig scherm
Werkzaamheden bij de aanleg van de kloostertuin in Sibculo. © Stichting Klooster Sibculo

Verzet tegen woningbouwplannen in Sibculo

SIBCULO - De familie Knaken hield in de raadsvergadering in Hardenberg een pleidooi tegen nieuwbouwplannen in Sibculo. Volgens Knaken is er helemaal geen behoefte aan extra huizen, er staan volgens hen in het dorp 'tientallen woningen al langere tijd te koop'. De raad volgt echter een voorstel van het college van burgemeester en wethouders: er mag worden gebouwd op het kloosterterrein en op de locatie 'Voor de akkers'.

Vooralsnog zijn er vier kavels beschikbaar in het uitbreidingsplan en mag de Vroomshoopse projectontwikkelaar Bert Dorresteijn negen woningen bouwen op het kloosterterrein, met de mogelijkheid er in de tweede fase nog eens vijf neer te zetten.

Pleitbezorger
De Stichting Stuwend Sibculo - een warm pleitbezorger van bebouwing van het kloosterterrein - is blij, de projectontwikkelaar is blij en belangstellende bouwers en kopers zijn blij. Maar het is niet naar de zin van de naaste buren, de familie Knaken. Tjerja Dave Knaken hield de gemeenteraad voor dat in het dorp tientallen woningen al langere tijd te koop staan, en dat er geen volledige zekerheid is of er wel voldoende behoefte is om te gaan wonen op het kloosterterrein. Knaken stelt bovendien dat bewoning de flora en fauna ter plaatse aantast. Zijn moeder stelde in een brief aan de raad dat het groene hart van Sibculo door de kap van honderd bomen al danig is aangetast.

Koopcontracten
De raadsfracties legden die bezwaren naast zich neer. Zij zijn blij dat er kan worden gebouwd en wel op twee locaties. Op vragen van onder meer Simone Hof (ChristenUnie) en Alex Reiling (VVD) zei wethouder Douwe Prinsse dat er voor beide bouwlocaties interesse is. De ontwikkelaar van het kloosterterrein moet dat nog wel aantonen met voorlopige koopcontracten die zijn afgesloten met particulieren. Van Stichting Dorp en Dooze staat vast dat die vijf woningen afneemt.

Almelo e.o.