Volledig scherm
Franklin Visser/Niels D

Vier jaar cel voor oplichter die ‘Tamara’ uit Twenterand misleidde

ALMELO - Oplichter Niels D. is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk, en een proeftijd van 3 jaar. Dat is een jaar meer dan tegen hem was geëist.

De officier van justitie had de rechtbank gevraagd D. (36) te veroordelen tot 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor onder meer oplichting, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte. De rechtbank acht al deze feiten bewezen. Maar de straf valt vooral hoger uit, vanwege de manier waarop D. zijn vooral vrouwelijke slachtoffers misleidde. Daaronder de vrouw uit Twenterand die als ‘Tamara’ haar verhaal deed in De Twentsche Courant Tubantia.

„Hij ging liefdesrelaties met ze aan, onder een valse naam, verzon verhalen en misbruikte zo op slinkse wijze hun vertrouwen”, aldus rechter Arco Jordaans. „Dat ging zelfs zo ver dat hij geld van de kinderen van zijn slachtoffers afhandig maakte. Hij ging daarbij geheel voorbij aan de financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers.”

Geen enkele verantwoordelijkheid

Volgens de rechters nam D. tijdens de rechtszitting op geen enkele wijze verantwoording voor zijn handelen. Gezien de modus operandi van D., waarbij hij levens van meerdere vrouwen binnendrong onder een gefingeerde identiteit, waarbij hij allerlei ziektes simuleerde, is van hem een psychologisch rapport opgemaakt. Daaruit viel echter geen psychologisch ziektebeeld vast te stellen, concludeert de rechtbank. Wel constateert de rechtbank dat er bij D. sprake is van ‘een stoornis met antisociale en narcistische kernmerken’.

Bereid tot behandeling

De kans op herhaling wordt als groot ingeschat, zowel op de korte als lange termijn. Daarom vinden de rechters dat D. behandeld moet worden. Daartoe heeft D. zich bereid verklaard, hoewel hij wel alle beschuldigingen nog steeds ontkent. Hij wil bovendien alleen ambulant behandeld worden, dat wil zeggen buiten de muren van een instelling.

Woonvorm

Hij komt daarom in een woonvorm voor gedetineerden in Leeuwarden, waarin gedetineerden begeleid worden. Maar de rechtbank wil vooral langdurige begeleiding, reden waarom D. de langst mogelijke voorwaardelijke straf opgelegd heeft gekregen. Bovendien krijgt hij een proeftijd van 3 jaar.

D. is verder veroordeeld tot het betalen van in totaal bijna 20.000 euro aan 5 van zijn slachtoffers.

Almelo e.o.