Volledig scherm
Drugspand Vroomshoop gesloten. © Hans Brok

Vijf maanden cel voor betrokkenheid grote hennepkwekerij Vroomshoop

VROOMSHOOP/ALMELO - Op 7 juni 2018 doen politieagenten een inval in een boerderij aan de Hammerdijk in Vroomshoop. Ze treffen er niet alleen een hennepplantage met meer dan 1800 planten aan, maar ook bewoner Bjorn R. (40). Politierechter Hester Oude Aarninkhof veroordeelt hem vrijdagmorgen voor betrokkenheid bij de kwekerij tot een celstraf van 5 maanden. De grote man achter de plantage zou voor langere tijd vastzitten in Duitsland.

„Ik wist nergens van”, zegt R. als zijn zaak begint. „Ik woonde in die boerderij omdat ik zelf niet in staat was om huur te betalen. In ruil zou ik wat opknappen in de boerderij. Pas op het moment dat het werd opgerold hoorde ik ervan.” Dat er een hennepplantage achter op de deel zat verbaasde R. niet helemaal zegt hij. „Ik wist wel dat hij iets aan het rommelen was.”

Diefstallen

Officier van justitie Merle Jannink verdenkt R. ook van een aantal brandstoffendiefstallen in Hengelo en verzet bij een aanhouding voor winkeldiefstal in Enschede. Zij gelooft er niets van het verhaal van R.. Vooral ook omdat hij in zijn eerste verhoor vertelde dat de mensen die voor de plantage zorgden via zijn woning de deel opgingen en in zijn keuken water voor de plantjes haalden. Ook verklaarde R. dat de opbouw van de hennepkwekerij weken duurde. „Hoe kun je dan nog zeggen dat je van niets weet?” Jannink eist uiteindelijk 8 maanden cel.

Onwettig

Volgens advocate Laura Cassese was de zoeking waarbij de kwekerij werd ontdekt onwettig. Zij vindt dat de politiemensen geen machtiging hadden om de deel van de boerderij te betreden. „Op basis van de opiumwet mag je elke ruimte betreden om deze te onderzoeken”, zegt Oude Aarninkhof tot besluit. Ze spreekt R. wel vrij van de diefstal van stroom. Daar is geen bewijs voor. 

Almelo e.o.