Volledig scherm
Keepers krijgen het advies beschermende kleding te dragen bij het spelen op kunstgras. © Frans Nikkels

Voetbalclubs Twenterand volgen adviezen KNVB over spelen op kunstgras

VRIEZENVEEN - Vertegenwoordigers van de Twenterandse voetbalclubs praten op korte met sportwethouder Martha van Abbema over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij voetballen op kunstgras die zijn voorzien van rubberkorrels. Doel van het gesprek is om scenario’s te ontwikkelen, waarmee de clubs gelijk aan de slag kunnen met de adviezen van de KNVB.


De voetbalbond verwacht 12 december de uitkomsten van een onderzoek van de Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de risico’s van het spelen op kunstgras met rubberkorrels.

Gezondheid
Alle zeven kunstgrasvoetbalvelden in Twenterand zijn van deze korrels voorzien. Het rubber kan onder meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevatten. Volgens een uitzending van het tv-programma Zembla zijn daar grote gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Douchen
Vertegenwoordigers van DOS’37, Deto, Voorwaarts, Sportlust Vroomshoop, Vroomshoopse Boys en vv Den Ham spraken woensdagavond over de situatie en besloten de KNVB-adviezen te volgen. Er wordt vooralsnog gewoon op de Twenterandse kunstgrasvelden gevoetbald. Wel wordt de spelers geadviseerd om zich na een duel op kunstgras goed te douchen en wordt keepers aangeraden om beschermende kleding zoals een trainingspak te dragen.

Almelo e.o.