Volledig scherm
Kinderen van gezin uit Twenterand worden voorgelezen door Isa. © Cynthia Fotografie

Voorleesexpress gaat als een trein in Twenterand

WESTERHAAR - Thuis voorgelezen worden door een vrijwilliger. De Bibliotheek Twenterand biedt vanaf september deze service aan ruim vijftien gezinnen onder de naam ‘De Voorleesexpress’. Het is een onderdeel van het zogeheten 'aanvalsplan laaggeletterdheid' in Twenterand.


‘Veel ouders zijn zich niet bewust van het belang van voorlezen aan kinderen.” Dirry van de Grampel, coördinator educatie bij de Bibliotheek Twenterand, zegt het met overtuiging. „Het is zelfs zo dat kinderen die niet worden voorgelezen, bij aanvang van de basisschool beschikken over een woordenschat van ongeveer 1.500 woorden. Bij kinderen die wel regelmatig worden voorgelezen zijn dat er zo’n 3.500.”

Cadeautje
Twintig weken lang bezoekt een van de voorleesvrijwilligers gezinnen wekelijks thuis om kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand voor te lezen. „Het is een cadeautje voor gezinnen”, heeft voorleescoördinator Ali van Buuren gemerkt. „De kinderen zijn zo enthousiast dat ze vaak al met een boek in de hand staan te wachten bij de voordeur. Het dient dus eigenlijk twee doelen. Ten eerste is voorlezen gewoon leuk en ten tweede wordt de taalontwikkeling ondersteund. Sinds 2013 zijn we hiermee bezig en inmiddels is duidelijk dat als prettig bijeffect het kind meer zelfvertrouwen krijgt op school.”

Toeleiders
Het aanmelden voor de Voorleesexpress doen de ouders niet zelf. Zogenaamde ‘toeleiders’, medewerkers van onder meer de JGZ, de GGD en peuterspeelzalen, bepalen of binnen een gezin behoefte is aan ondersteuning in de taalontwikkeling.

Stimulans
„De kleinste kinderen worden alleen voorgelezen”, aldus de educatiecoördinator. „Kinderen vanaf groep drie van de basisschool worden door de voorlezers gestimuleerd om ook zelf te lezen. Vaak lezen zij de voorlezer voor.''

Met behulp van zo’n 15.000 vrijwilligers en honderden partners zijn de afgelopen jaren in totaal zo’n 13.000 taalarme en anderstalige gezinnen bereikt. Naast Bibliotheken werkt de VoorleesExpress samen met o.a. Rijnbrink, gemeenten, scholen en welzijnsorganisaties.

Almelo e.o.