Volledig scherm
Henk Bos is dagelijks op pad om ratten te bestrijden © Annina Romita

Vrees voor toename ratten in Twente door strenger beleid gifgebruik

VRIEZENVEEN - De ratten zijn in Twente met een opmars bezig. Dat blijkt niet alleen uit cijfers, maar dat zeggen ook bestrijders van de rat. De kans is groot dat het volgend jaar nog erger wordt, omdat professionals dan amper nog gif mogen gebruiken. „Bestrijden moet dan door vallen te zetten of door de ratten af te schieten.”

Het is niet helemaal duidelijk waarom de rat het ineens zo goed doet in Twente, maar de warme zomer heeft daar zeker mee te maken. Ook zijn veel ratten door het kwistig gebruik van gif resistent geworden voor bepaalde middelen. Dat zegt Henk Bos van het bedrijf Dierplaag Control in Vriezenveen. Dagelijks is hij op pad om onder meer de bruine rat te bestrijden. „Wij hebben het dit jaar hartstikke druk met de ratten. We zien een duidelijke toename.”

Bijvangst
Niet alleen hij, ook het waterschap Vechtstromen ziet de ratten oprukken in Twente. Het waterschap bestrijdt muskusratten en beverratten, maar bij de jacht op die dieren hebben ze vaak bruine ratten als bijvangst. Afgelopen jaar werden er op een totaal van 2844 ratten liefst 339 bruine ratten gevangen. Het totaal aantal ratten is afgelopen jaar met zo’n zeven procent gestegen.

Gevaar voor de gezondheid
Bruine ratten zijn gevreesd in de woonomgeving, omdat de beesten een gevaar vormen voor de gezondheid. De bruine rat kan onder meer de ziekte van Weil overbrengen. Het dier is altijd in de nabijheid van mensen te vinden, waar hij leeft van wat de mensen weggooien, dan wel laten slingeren. „Waar mensen zijn, zijn ratten”, zegt Henk Bos van het bedrijf Dierplaag Control in Vriezenveen. Hij heeft een hele studie van het dier gemaakt. „Ze komen via een kapot riool naar binnen of kruipen omhoog via regenpijpen die op het riool lozen. Heel af en toe komt er wel eens eentje via een wc binnen. Maar die zijn meestal in paniek op de vlucht voor soortgenoten.”

Slim
Het bestrijden van de plaagdieren is niet zo eenvoudig. „Ratten zijn heel slimme beestjes die zich goed kunnen aanpassen”, vertelt Bos. „Als een rat iets eet waar hij direct aan sterft, blijven alle anderen er gelijk af. Daarom moet je langzaam werkend gif gebruiken. Het huidige gif veroorzaakt bloedingen, waar ze pas na een paar dagen aan overlijden.”

Het gebruik van dat gif wordt echter aan banden gelegd. Vanaf januari volgend jaar mogen ook professionals het gif alleen nog onder strenge voorwaarden gebruiken. „We mogen pas gif pakken als alle andere opties zijn uitgeput. Ik denk dat we de ratten hiermee in de kaart spelen”, meent Bos. „Dat hoor ik ook van collega’s. Ze vrezen allemaal dat het aantal bruine ratten zal toenemen.”

Val
Om de dieren toch te bestrijden is een nieuw type val ontwikkeld, waarbij de rat via een luikje in een bak met een alcoholachtige vloeistof valt. „Ze worden bedwelmd en verdrinken. Heel effectief.” Het is echter een forse bak en die past lang niet overal. Normaal is gif dan de oplossing, maar dat mag dus vrijwel niet meer.

Almelo e.o.