Volledig scherm
De voormalige pastorie aan de Grevinckhoffstraat in Vriezenveen is geschikt gemaakt voor ‘Oons Aaif’, één van de twee dagcentra van woon- en zorgcentrum De Vriezenhof. © Lenneke Lingmont

Vriezenveens dagcentrum 'Oons Aaif' valt in de smaak

VRIEZENVEEN - „Nieuw is niet altijd beter”, betoogt directeur Paul de Jongh van woonzorgcentrum De Vriezenhof deze zonovergoten woensdag met vrolijke ondertoon als hij wijst op het naambord ‘Oons Aaif’. De oude met sierlijke letters beschilderde plank is meeverhuisd van de oude boerderij waar het dagcentrum tot voor kort zat, naar de nieuwe locatie in de voormalige pastorie aan de Grevinckhoffstraat.

Ook wethouder Jan Binnenmars, die de naamplaat officieel mag onthullen, houdt het luchtig. Hij grapt hoe hij in Westerhaar bij de onthulling van de brede school een gevelplaat half kapot trok. „Het doek dat de plaat afdekte, zat met dikke schroeven verankerd.” Plastisch brengt hij zijn inspanningen in beeld. Hij treft het ook deze keer niet. Directeur De Jongh moet even in de struikjes duiken om te helpen - met brede lach - het doek los te maken dat het naambord omhult.

Onderkomen
Behalve deze gevelversiering herinnert weinig aan het oude onderkomen. De Jongh memoreert een opmerking van een medewerker over hoe krap het er was. „Als ik mijn kont keerde, ging het licht aan.” Het was er niet alleen nauw bemeten, de locatie was ook in andere opzichten niet toereikend voor een prettige opvang van de deelnemers aan de dagactiviteiten. Weinig daglicht, een beperkte buitenruimte.

Grondige verbouwing
De pastorie, die tot vorig jaar dienst deed als ambtswoning van dominee Wim Goossen, biedt na een grondige verbouwing een wereld van verschil. Een praktische keuken, prettig toegankelijk sanitair, om twee elementen te benoemen. De deelnemers aan de dagopvang die de officiële opening meevieren in de ruime tuin, zijn vol lof.

Diny Jonker steekt de loftrompet over de nieuwe, ruime huiskamer. „Meer ruimte, dat is zo prettig.” Ook zij toont humor. „Ik fiets elke dag vanaf mijn woning aan het Oosteinde hierheen. Met slecht weer word ik opgehaald. Fietsen is beter, dat is goed voor mijn lijn”, grapt de vrouw met stevig postuur. Haar tafelgenoten schieten in de lach. Haar buurvouw aan tafel Gerry Hoevink is eveneens lovend over Oons Aaif. „De saamhorigheid, fijn personeel. De dagen gaan gewoon eerder om dan dat je alleen zit te kijken.”

Almelo e.o.