De brandweer in actie, na de schoorsteenbrand bij de familie Roolvink in Vriezenveen.
Volledig scherm
PREMIUM
De brandweer in actie, na de schoorsteenbrand bij de familie Roolvink in Vriezenveen. © Richard Roolvink

Vriezenveens stel vertrouwt pelletkachel niet meer na brand: ‘Pijp werd vuurrood’

VRIEZENVEEN - Het is hun hoofdverwarming, maar het liefst is Richard Roolvink uit Vriezenveen zo snel mogelijk van zijn huidige pelletkachel af. Na een brand in de warmtebron vertrouwen hij en zijn vrouw Ellen het niet meer. „Als we niet thuis waren geweest, hadden we geen huis meer gehad.”

Zaterdagavond sloegen de Nederlandse Haarden - en Kachelbranche (NHK) en het Team Brandonderzoek Noord-Nederland in het tv-programma Kassa alarm over dit soort kachels, die houtpellets - kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers - verbranden en zo huizen verwarmen. 

Duizenden kachels

Zij stellen dat er duizenden onveilige pelletkachels in heel Nederland staan; in de afgelopen twee jaar zijn er in Drenthe, Friesland en Groningen zeventig branden door ontstaan. Landelijk schat de NHK dat het om honderden gaat.  

De meeste van die branden ontstaan door fouten bij de installatie en het onderhoud, stellen ze. Zo zouden soms enkelwandige pijpen worden geplaatst waar dubbelwandige zijn voorgeschreven. Installateurs zouden ook afvoeren gebruiken die eerder dienst deden voor de gaskachel, terwijl die voor houtgestookte apparaten niet geschikt zijn.

Almelo e.o.