Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Vriezenveense Marktplaats-oplichter krijgt werkstraf: ‘Goed signaal is op z'n plek’

VRIEZENVEEN/ALMELO - Ze heeft tien mensen opgelicht en het vertrouwen in internet beschaamd. Maar de 33-jarige oplichtster W. uit Vriezenveen verschijnt deze week niet voor de politierechter van de Rechtbank Overijssel in de strafzaak tegen haar.

„Ik betreur het dat ze er niet is. Ze heeft wel wat uit te leggen”, zegt officier van justitie Eddie Leunk. Hij vindt bewezen dat W. de mensen heeft opgelicht. Allemaal vrouwen die in goed vertrouwen via Marktplaats kinderkleding bij de Vriezenveense dachten te kopen. 

Moeders onder elkaar

Als W. via Marktplaats contact krijgt met een geïnteresseerde koper reageert ze snel. „Er was een sfeer van moeders onder elkaar”, constateert politierechter Christien Koppes. Maar nadat het geld is overgemaakt blijft het stil; de goederen worden niet geleverd.

In de meeste gevallen heeft de Vriezenveense gehandeld onder de naam van een vrouw uit Zeeland. Daarvoor gebruikt ze de persoonsgegevens van de Zeeuwse. Als klanten zich in het najaar van 2017 bij de Zeeuwse beklagen over de niet-geleverde spullen komt de zaak aan het rollen. Uit het onderzoek blijkt dat de Vriezenveense bij meerdere banken rekeningen heeft geopend voor haar oplichtingspraktijken.

Depressie

Tijdens een verhoor door de politie zegt de Vriezenveense dat ze zich veel dingen niet meer kan herinneren. „In een geval heeft ze aangegeven dat het geld is teruggestort.” Maar rechter Koppes heeft sterke twijfel of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Tijdens het verhoor geeft de vrouw ook aan dat ze een lastige periode heeft doorgemaakt. Ze zou een postnatale depressie hebben gehad en slaapmedicatie krijgen, ze zit momenteel in de ziektewet.

Het zit officier van justitie Leunk niet lekker dat de Vriezenveense niet naar de rechtbank is gekomen. Hij vindt ‘een goed signaal op z'n plek’ en vordert een werkstraf van 120 uur. Rechter Koppes volgt de eis. W. moet haar slachtoffers ook schadeloos stellen.

  1. Vechtdal-boeren maken protestlied op Ramses Shaffy: ‘Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder’
    PREMIUM
    Video

    Vecht­dal-boe­ren maken protest­lied op Ramses Shaffy: ‘Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder’

    DEN HAM/OMMEN - Niet zonder ons, niet zonder ons! Uit volle borst brullen enkele tientallen boeren en boerinnen uit het Vechtdal de laatste regels van het lied waarmee hun vereniging ‘De boer als Gastheer’ het eerste lustrum luister bij zet. Enerzijds is het een protestsong in deze voor boeren barre tijden, maar het lied ademt vooral ook saamhorigheid en trots op hun roeping.

Almelo e.o.