Volledig scherm
© Bert Kamp

Vriezenveense Mart Vrielink (14) in Oranje

VRIEZENVEEN - Hij is nog maar 14 jaar, maar toch maakt Mart Vrielink uit Vriezenveen deel uit van het Nederlands korfbalteam. Een droom komt uit.

Het jaar 2016 had niet beter kunnen eindigen voor de 14-jarige Mart Vrielink. Bondscoach Barry Schep maakte eind december bekend dat de Vriezenvener bij de selectie van Oranje onder de 17 zit. Inmiddels heeft Mart de eerste trainingen met het Nederlands team achter de rug en vertelt hij over zijn ervaringen. "Ik had niet verwacht dat ik bij de selectie zou zitten. Heel gaaf, maar de lat ligt wel meteen hoger. De trainingen zijn zwaarder, en er wordt steeds meer van mij verwacht", vertelt de sportieve tiener.

Twee jaar geleden speelde hij nog bij de Vriezenveense korfbalvereniging Amicitia. "Korfbal zag ik altijd als een hobby, en een leuke dagbesteding op zaterdag", vertelt Mart. Nadat hij werd gescout voor de selectieteams van de korfbalregio Oost, ging het snel. De Vriezenvener speelt inmiddels op hoofdklasse niveau in de B1 van DOS'46. Of zoals hij het zelf omschrijft, in de eredivisie van het korfbal.

Toch zag hij een plaats in het Nederlands team niet aankomen. "Er waren selectietrainingen, en na afloop van een groot toernooi, maakte Barry Schep de definitieve selectie bekend", vertelt Mart "Tijdens de selectietrainingen werd er vooral naar je techniek gekeken. Dat is de basis van een goede korfballer. Maar tijdens een toernooi kun je echt laten zien wat je in huis hebt, en in hoeverre je een toegevoegde waarde bent voor het team."

Een belangrijk moment, maar na een aantal wedstrijden viel hij geblesseerd uit. "Ik dacht nu kan ik het wel vergeten. Ik heb niet alles kunnen laten zien. Volgend jaar een nieuwe kans dacht ik. Ook speelt mijn leeftijd mee." Hij is nog maar 14 jaar oud, normaal is 15 de minimale leeftijd om in Oranje te mogen spelen. Barry Schep zag zijn jonge leeftijd echter als een voordeel. "Ik ben nog erg jong en kneedbaar. Hij kan mij nog veel bij brengen. " Gedreven, erg jong maar ontzettend getalenteerd, zo omschreef Schep het talent. Dat Mart bij de selectie zit, is voor hem een droom die uitkomt. Hij wil Barry Schep bewijzen dat hij een aanwinst is voor het team. Elke maandag traint Mart in Zeist, voor het Nederlands team. En op woensdag en vrijdag in Nijeveen met de B1 van DOS'46. Iedere zaterdag speelt hij een wedstrijd.

Naast korfbal heeft de havo 3-leerling ook nog het nodige werk voor school te doen. "Ik leer soms onderweg naar trainingen en wedstrijden."

  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: ‘Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: ‘Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

Almelo e.o.