Volledig scherm
De Vriezenveense amateurschilder, kunstkenner en redacteur van het historisch tijdschrift Waver ‘t Vjenne, Jan Nijkamp in zijn atelier. © Lenneke Lingmont

Vriezenvener Nijkamp exposeert eigen werk op Boer'nmarkt

VRIEZENVEEN - Tijdens de Boer’nmarkt op woensdag 17 augustus toont Jan Nijkamp (70) uit Vriezenveen zijn acrylverfschilderijen in Cultureel Centrum Kerkstraat 2 in zijn woonplaats. Zo’n 40 doeken staan klaar. Een overzichtstentoonstelling met werken van de afgelopen dertig jaar.

„Ik probeer dingen te doen die niemand anders doet.” Terwijl hij praat stapt Jan Nijkamp zijn atelier binnen en pakt hij een schilderij waarop een antieke hoeve prijkt. „Dit is wat ik vroeger veel maakte: huisje-boompje-beestje en oude boerderijtjes. Toch wil ik mezelf geen grenzen opleggen dus schilder ik ook abstract, heel wat anders.”

Inspiratie
Nijkamp is een autodidact. Wat wil zeggen dat zijn kennis door zelfstudie is verkregen. Al is de basis gelegd tijdens zijn studie aan de DEVA vakschool waar de Vriezenvener naast etaleren plakkaatschilderen leerde. „Tegenwoordig werk ik voornamelijk nog met acrylverf. Het droogt lekker vlug zodat ik er snel overheen kan schilderen”, legt hij uit. „Inspiratie haal ik uit van alles, naschilderen doe ik bijna nooit.''

Boer'nmarkt
Hoewel de hobbyist een bekende is in de wereld van de schilderkunst, krijgt het atelier niet veel bezoekers. Nijkamp: „Veel mensen hebben er geen idee van dat ik hier zit. Exposeren doe ik ook niet zo vaak. Ik hoef er niet van te leven, het is een hobby. Maar toen ik hoorde over de mogelijkheid om te exposeren tijdens de Boer’nmarkt leek me dat wel erg leuk. Momenteel ben ik er stukken voor aan het uitzoeken. Ongelooflijk wat er weer tevoorschijn komt na 30 jaar. Ik neem oude- en nieuwe werken mee, in totaal een stuk of 40.”

CCK2 Kerkstraat 2 Vriezenveen is 17 augustus geopend van 07.30 tot 13.00 uur. Entree gratis.

Almelo e.o.