Volledig scherm
Werk aan de winkel in Albanië. Inwoners van Twenterand bouwen daar onder meer noodhuizen voor in de problemen geraakte gezinnen. © Werkgroep Albanië

Vriezenveners bouwen noodhuizen: ‘Door drank in problemen geraakte gezinnen krijgen zo weer een onderkomen’

VRIEZENVEEN - Noodwoningen, een nieuwe brug maar ook bittere armoede. Herinneringen en projecten kwamen voorbij tijdens de reünie van de Stichting Werkgroep Albanië. Dit jaar gaat opnieuw een groep op pad.

Een foto op het beeldscherm in de Grote Kerk in Vriezenveen maakt indruk. Het toont een gehandicapte vrouw, verwaarloosd en onder barre omstandigheden door familie ‘gedropt’ in een vervallen schuur in Albanië. 

‘Een druppel, maar een belangrijke druppel’

„Mensen vragen wel eens: wat moeten jullie na 25 jaar nog in Albanië? Het is een druppel op een gloeiende plaat”, spreekt Henk de Lange, voorzitter bij Stichting Werkgroep Albanië, tot de ruim 30 aanwezige (oud-)vrijwilligers. „En zo is het ook bedoeld. Die ene druppel is enorm belangrijk. Vandaar de druppel in ons nieuwe logo.”

De nieuwe huisstijl werd deze week gepresenteerd nadat het een tijdje rustig was rond de werkgroep. „Jarenlang verzorgden en begeleidden wij het goederentransport naar Albanië”, vertelt De Lange. „In december 2018 richtten we een nieuwe stichting op. We hopen in de toekomst ook uit te breiden. Maar nadat onze contactpersoon in Albanië, Gjon Dervishi, afgelopen juli overleed, lagen onze plannen even stil. In mevrouw Vilma Cela vonden wij een vervanger. Dit jaar gaan we weer naar Albanië.”

Laatste goederentransport

Dat wordt echter het laatste goederentransport. De stichting richt zich voortaan op het realiseren van projecten. En de werkgroep is ervaren. Samen verbouwden ze een tehuis, voorzagen 63 schoolklassen van nieuw meubilair en vervingen een grote loopbrug.

„Ik was verbijsterd toen ik voor het eerst in Albanië kwam”, vertelt Dinand Dasselaar, zoon van Kees en Frederiek Dasselaar die de werkgroep oprichtten. „Achter een hek zat een gehandicapte vrouw op een betonnen plaat, de hele dag. Dat is hier ondenkbaar.” Zelf bouwde hij mee aan noodhuisjes. 

„Dankbaar werk”, vindt Dasselaar. „We gaven probleemgezinnen - vaak was de oorzaak drank - weer een onderkomen.” Heeft die hulp echt zin? Vroeg Diny Roelofsen zich voordien af. „Tot ik meeging”, benadrukt ze. „Het heeft echt heel veel zin.”

  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

Almelo e.o.