Het pand van Gevro Tweewielers in Vroomshoop.
Volledig scherm
Het pand van Gevro Tweewielers in Vroomshoop. © Google Street View

Vroomshoopse fietsenoorlog voorbij: Gevro vertrekt naar Ommen

VROOMSHOOP – Het was een jarenlange twist. Die tussen de Vroomshoopse wielerzaken Luvro en Gevro. Maar de Vroomshoopse fietsenoorlog is voorbij. Gevro, dat een dwangsom van 30.000 euro boven het hoofd hing, kiest eieren voor z'n geld en verhuist per 1 april naar Ommen.

Vanaf 1 april is de wielerzaak gevestigd in een pand aan de DR. A.C. van Raaltestraat. Dat pand wordt momenteel nog bezet door Tonny van der Sligte Tweewielers. Dat meldt ondernemer René Gerrits aan zijn klanten. 

‘Genoodzaakt keuzes te maken’

‘Zoals u ongetwijfeld heeft meegekregen, hebben wij als Gevro Tweewielers in de afgelopen jaren in onzekerheid gezeten over het verkopen van fietsen aan de Amerikalaan in Vroomshoop’, aldus Gerrits. ‘Ondanks deze onzekerheid hebben wij velen van u met veel plezier mogen voorzien van advies, de verkoop en reparaties van uw tweewielers. Toch zijn wij genoodzaakt om keuzes te maken en soms is het maken van keuzes niet leuk, maar wel het beste besluit.’ 

Dwangsom na handhavingsverzoek van Luvro

Een hoge geldboete is de aanleiding voor het vertrek. In februari legde Twenterand Gevro immers een last onder dwangsom op. Als Gerrits op 1 juni nog fietsen zou verkopen aan de Amerikalaan, dan zou dat hem op een boete van 30.000 euro komen te staan. Twenterand werd gedwongen die dwangsom op te leggen na een handhavingsverzoek van concurrent Luvro. Gerrits verkoopt fietsen op een bedrijventerrein en daar is detailhandel, volgens de regels van de provincie, niet toegestaan. Luvro eiste dat Twenterand daarop handhaaft.

Twenterand gaf Gevro wél toestemming

Lange tijd weigerde Gevro te verkassen. Gerrits schermde in zijn verzet met een e-mail uit 2012 van de gemeente, waarin de ondernemer van een ambtenaar van Twenterand wél toestemming kreeg om fietsen te verkopen, bovenop zijn handel in scooters en bromfietsen, na een volmacht van toenmalig burgemeester Cornelis Visser. 

Maar Gerrits besluit nu toch te verkassen en geeft daarmee concurrent Herman Lucas, van Luvro, zijn zin. Met de verhuizing kent de fietsenoorlog, die al vijf jaar woedde en afstevende op nog meer juridische kwesties, een plotseling einde.

Almelo e.o.