Volledig scherm
Jan Hankamp, nog altijd met hart en ziel betrokken bij de Zandstuve Boslopen: 'Mijn vader zou trots zijn geweest'. © Lars Smook

Vroomshoopse Zandstuve Boslopen werkend verslavend voor Jan Hankamp

VROOMSHOOP - Jan Hankamp uit Vroomshoop zet zich als vrijwilliger al veertig jaar in voor de organisatie van de Zandstuve Boslopen. Deze reeks crosswedstrijden zijn inmiddels bezig aan het 40ste seizoen.

In de beginjaren werd ik als hardloper wel eens voor gek verklaard, vertelt Jan Hankamp (59). ,,Als ze me zagen lopen, riepen de mensen: Hé Jan, hardlopers bint doodlopers hè. Tegenwoordig is hardlopen een hype, maar destijds was het een select gezelschap dat deze tak van sport beoefende.”

Grondlegger
Jan weet waarover hij praat. Al op zijn vijftiende nam hij deel aan hardloopwedstrijden. En naar eigen zeggen op redelijk niveau. Vader Gerrit reed zijn tienerzoon naar de verschillende loopevenementen en kon niet bevroeden dat hij niet veel later de grondlegger werd van de Zandstuve Boslopen.

Jan: ,,Mijn vader zat in het bestuur van de VGV, de Vroomshoopse Gemotoriseerde Vereniging. Deze club zette oriëntatieritten uit voor auto’s en brommers. Onderweg maakte hij ook kennis met hardloopwedstrijden in de regio en zei: dat kunnen we in Vroomshoop ook wel organiseren. Hij voegde de daad bij het woord met de eerste Zandstuve Bosloop als resultaat.''

Doorgaan
Gerrit liep zelf nooit mee, in tegenstelling tot zijn zoon. ,,Twee keer hebben we de crossloop afgeschaft wegens storm en gladheid. Het had geregend, gevroren én gesneeuwd. Ik probeerde het parcours voor aanvang uit, maar na een paar passen ging ik steil onderuit. Dat waren echt uitzonderingen, want voor mij gaat hardlopen altijd door. Het is pas een probleem als ik niet kan lopen. Eigenlijk ben ik eraan verslaafd.”

Fijn gevoel
Toch is de doorgewinterde atleet bekaf na de 5 kilometer rennen door het Vroomshoopse bos. ,,Het is één lange sprint. Rossen door de bossen geeft een fijn gevoel. Ik geef me dan helemaal, tot in het rood”, lacht hij. ,,Niet alleen op het parcours, maar ook achter de schermen. Dit evenement zie ik toch als een erfenis die ik in stand houd. Mijn vader overleed zestien jaar geleden, maar ik weet zeker dat hij trots zou zijn.”

Volledig scherm
Deelnemers bezig aan de 40ste editie van de Zandstuve Boslopen in Vrooomshoop. © Bert Kamp
Volledig scherm
Deelnemers bezig aan de 40ste editie van de Zandstuve Boslopen in Vrooomshoop. © Bert Kamp

Almelo e.o.