Volledig scherm
Stefan Bakker verloor 2,5 vinger tijdens het afsteken van vuurwerk © Bert Kamp

Vuurwerkslachtoffer Stefan (29) uit Twente begint confronterende website

WESTERHAAR - De beelden zijn confronterend. Stefan Bakker uit Westerhaar toont op zijn website Vuurwerkslachtoffers.nl foto's van verminkte landgenoten. Ze missen vingers, zijn blind of hebben littekens van brandwonden.

Hoe het misging...
Hij is zelf ervaringsdeskundige. Stefan (dan 14 jaar) gaat op vrijdag 28 december 2001 met zijn broertje Rik (7) naar buiten om vuurwerk af te steken. Dicht bij huis, aan de Parallelweg in Almelo, treft Stefan drie vriendjes.

Hij heeft astronauten gekocht, maar de andere jongens hebben illegale vuurwerkpatronen bij zich. Stefan vraagt of hij ook zo'n patroon mag aansteken. Dat moet gebeuren door een astronaut doormidden te breken en die aan te steken. Via de astronaut moet het vuur overspringen naar de patroon. Enkele seconden later is zijn hand verbrand en mist Stefan twee vingers. Een andere vinger bungelt aan zijn hand.

Zijn ouders vinden de afgerukte vingers later op straat en brengen die nog naar het ziekenhuis, maar ze kunnen niet meer aan de hand worden gezet.

Voorlichting
Stefan Bakker (29) is vijftien keer aan zijn linkerhand geopereerd en voor altijd gehandicapt. Sinds twee jaar geeft hij op basisscholen en in brugklassen voorlichting over de gevaren van (gestunt met) vuurwerk. ,,Als ik mijn linkerhand toon, dan schrikken de leerlingen wel."

Bloederige foto's
Sinds afgelopen week heeft Stefan Bakker 'ter waarschuwing' zijn eigen site Vuurwerkslachtoffers.nl. Op de pagina's staan de ervaringen van acht slachtoffers, onder wie hijzelf. Bakker spoorde ze op via social media. ,,Sommige slachtoffers wilden niet met hun verhaal in de publiciteit, anderen vonden het een goed initiatief. Ze hebben me verteld wat er is gebeurd en hebben foto's toegestuurd. Daar waren heel bloederige bij. Die heb ik niet geplaatst. De foto's die erop staan zijn confronterend genoeg. Ik ga de site nog verder uitbreiden."

Zeven slachtoffers raakten gewond als gevolg van het gebruik van illegaal vuurwerk: geknutselde bommen, strijkers, nitraatbommen, enzovoorts. ,,De man met zware littekens van brandwonden als gevolg van een vuurwerkbom had de bom niet zelf gemaakt. Hij had de pech dat die toevallig in zijn buurt werd aangestoken."

Ook plastisch chirurg Oscar van Kooten en zijn collega Ralph de Wit van Medisch Spectrum Twente komen aan het woord. Van Kooten constateert dat de meeste slachtoffers die hij heeft behandeld, zijn verwond door illegaal vuurwerk.

De site is HIER te vinden

Volledig scherm
© Screenshot van de website

Almelo e.o.