Volledig scherm
Chris Walraven (VVD) leest een verklaring voor in de gemeenteraad van Twenterand © Bert Kamp

VVD Twenterand: doorgaan met mkb onderzoek

VRIEZENVEEN - Niet meedoen aan een onderzoek naar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland door MKB Nederland is voor de VVD Twenterand geen optie. Daarom trekt de partij van raadslid Chris Walraven aan de bel over het voornemen van het college van Twenterand om niet meer aan het onderzoek mee te doen. Volgens het college is de belangstelling voor het onderzoek minimaal onder Twenterandse ondernemers. De VVD vermoedt een andere reden: de rapportcijfers die ondernemers aan de gemeente geven zijn niet erg hoog.

In het vorige onderzoek, bijna twee jaar geleden, eindigde de gemeente Twenterand op één van de onderste plaatsen van de ruim 400 onderzochte gemeenten. De VVD ging hierover in debat met de toenmalig portefeuillehouder Cornelis Visser, die de toezegging deed dat Twenterand bij het volgende onderzoek bij de beste 50% zou gaan behoren. Dat streven is niet waargemaakt, volgens het college door de minimale deelname aan het onderzoek: 61 ondernemers van de bijna 2100 bedrijven die zijn benaderd deden mee.

Zwaktebod
Chris Walraven, fractievoorzitter van de VVD Twenterand laat via een persbericht weten: ,,Ik ben onaangenaam verrast door dit besluit en hoewel de eindscores nog niet helemaal bekend zijn, is duidelijk dat Twenterand slechts zesjes scoort en daarmee dus niet in het linker rijtje komt. Aangeven dat je voortaan niet meer mee wilt werken aan dit landelijke onderzoek onder alle gemeenten is een zwaktebod en tevens is dit ook onjuist. Je kunt je helemaal niet onttrekken aan dit onderzoek, daar gaat dit college overigens ook helemaal niet over.''

Inzicht
De VVD wil opheldering over dit collegebesluit en gaat hier op voorhand niet mee akkoord. Het college laat grote kansen liggen om meer inzicht te krijgen, niet alleen op welke wijze de cijfers tot stand zijn gekomen, maar vooral ook wat je er als gemeente aan kunt doen om deze in de toekomst te verbeteren, aldus 'ondernemerspartij' VVD.

Afspraak
Dat de respons onder de ondernemers tegen valt is zeker opvallend, maar dit kan meerdere oorzaken hebben en daarin speelt ook de gemeente een cruciale rol. De VVD vraagt het college om tekst en uitleg. Walraven had over dit onderwerp een afspraak met Bert Oudendijk, maar die afspraak kwam te vervallen omdat de Vriezenvener zijn taak als wethouder heeft neergelegd. Het is nog niet duidelijk wie de portefeuille van Oudendijk gaat invullen.

Almelo e.o.