Volledig scherm
Beeld van het Vliegerfeest Twenterand. © Lenneke Lingmont

Wanhopige speurtocht naar nieuwe locatie Vliegerfeest Twenterand

WESTERHAAR - Eén van de grootste evenementen in de gemeente Twenterand staat op het punt te verdwijnen. Herman Plattje van de stichting Vliegerfeest Twenterand vertelt dat het tot op heden niet is gelukt een locatie te vinden voor de achtste editie, in 2017.

Het probleem is ontstaan omdat de eigenaar van het perceel aan de Hoffmansweg (tussen Vriezenveen en Westerhaar) de grond voortaan zelf nodig heeft. Ook in het eerste weekeinde van juli, de vaste datum voor het Vliegerfeest. Melkveehouderij Abbink heeft de veestapel uitgebreid en die koeien moeten buiten in de wei kunnen lopen. „Daar hebben we alle begrip voor”, aldus Plattje. „Het bedrijfsbelang gaat gewoon voor. Voor ons is het echter heel zuur. Nu hebben we weer de stress om een nieuwe plek te vinden, net als na de jaren aan de Leidijk.”

Tijdsdruk
De tijd begint te dringen: uiterlijk over twee maanden moet een perceel van tenminste 120 breed en enkele honderden meters diep worden gevonden. „Vanaf januari moeten we aan de voorbereiding kunnen beginnen”, legt Plattje uit. „We hebben nu een vaste plek op de internationale kalender voor vliegerfestivals. Die willen we graag vasthouden. En deelnemers moeten ook weten waar ze aan toe zijn. Sommigen willen zich nu alweer opgeven.”

Grasland
Het eisenpakket voor een geschikt vliegerterrein is veel groter dan alleen de omvang. Bezoekers, deelnemers en hulpdiensten moeten het bijvoorbeeld makkelijk kunnen bereiken. Het terrein mag niet te nat zijn, niet te dicht bij de N36 liggen en er dient een watertappunt aanwezig te zijn.
Plattje: „We zoeken een vlak stuk grasland dat niet te nat is. Land dat boeren gebruiken om het gras na het maaien in te kuilen is het meest geschikt. Grasland waar koeien op lopen is weer niet geschikt.”

Ontvangst
De eerste editie van het Vliegerfeest Twenterand werd gehouden in 2010 als onderdeel van de festiviteiten rond het 125-jarig bestaan van Westerhaar-Vriezenveensewijk. Door de positieve ontvangst werd besloten van het Vliegerfeest een jaarlijks evenement te maken. Het festijn trekt jaarlijkse duizenden bezoekers uit heel Nederland, ook omdat landelijke media aandacht aan het evenement besteden. De deelnemers komen uit alle delen van de wereld. ,,We zetten Twenterand met dit festijn echt op de kaart'', vindt Plattje. ,,Bovendien is het Vliegerfeest ook goed voor de economie in Twenterand, denk bijvoorbeeld aan onze deelnemers die in de regio overnachten.''
Mensen die de stichting Vliegerfeest Twenterand kunnen helpen, kunnen mailen naar: info@vliegerfeesttwenterand.nl

Almelo e.o.