Volledig scherm
Pitbike, deze foto is slechts ter illustratie. Het is niet de pitbike waar Jarmen op reed. © Getty Images/iStockphoto

Wat is een pitbike eigenlijk en hoe gevaarlijk zijn ze?

VRIEZENVEEN - De zogenoemde pitbike is een klein model motor om mee te crossen. Ze mogen alleen op de openbare weg als ze zijn voorzien van een kenteken. Bestuurders hebben dan een rijbewijs nodig. Pitbikes kunnen relatief hoge snelheden halen.

Afhankelijk van de inhoud van de motor heeft de pitbike een bromfiets- of een motorkenteken nodig: onder de 50cc is er voor de wet sprake van een bromfiets, daarboven betreft het een motor. Woordvoerder Menno Schaap van ProMotorSport PMS in Woerden, een grote landelijke verkoper van pitbikes, geeft aan een jongen van 14 jaar hoe dan ook niet met een pitbike de openbare weg op mag. Voor een bromfietsrijbewijs moet een bestuurder minimaal 16 jaar zijn.

Populair

Pitbikes zijn volgens Schaap vooral populair in regio’s met veel agrarisch gebied. In de omgeving van Utrecht verkoopt hij er naar eigen zeggen duidelijk minder dan in Oost-, Noord- en Zuid-Nederland. Het klein model crossmotor biedt menig kind veel crossplezier, zo geeft hij aan. „Een opa die zijn kleinzoon op visite krijgt en hem lekker kan laten crossen op het eigen erf”, illustreert Schaap. Daar is crossen met een pitbike wel toegestaan. Hooguit geluidsoverlast kan dan voor de politie reden zijn om op te treden.

Pitbike

Pitbikes, maar ook dirtbikes en minibikes zijn volgens Schaap allemaal begrippen voor dit type kleine motoren. De minibikes zijn de kleinste, terwijl de dirtbike weer iets groter is dan de pitbike. Het laatste type is volgens hem doorgaans voor jongens tot een jaar of twaalf. De beheersbaarheid van de pitbike is, aldus Schaap, helemaal afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten van de (jonge) bestuurders. 

Schaap zegt dat er crossers zijn die er meters mee de lucht in kunnen springen en goed terechtkomen, maar hij verklaart ook dat ‘jonge jochies het gevaar van het crossen vaak niet onderkennen’. 

De politie heeft altijd gewaarschuwd voor de geringe zichtbaarheid van de bestuurder op de minibike en de geringere beheersbaarheid door de miniconstructie.

Volledig scherm
Op deze locatie verongelukte de 14-jarige Jarmen uit Vriezenveen © Ferry de Goeijen

Almelo e.o.