Speed.
Volledig scherm
Speed. © ANP

Wederom laatste kans voor ‘stuiterbal’ uit Westerhaar

ALMELO/WESTERHAAR - Hij weet het. Hij komt er zeer genadig af als hij aan het eind van de rechtszitting hoort dat hij niet naar de gevangenis hoeft. De 30-jarige W. uit Westerhaar-Vriezenveensewijk slaakt een ingetogen ‘yes.’ Politierechter Shirin Milani lijkt zich te realiseren dat ze mild is in haar vonnis. „Ik zou maar niet in beroep gaan”, zegt ze.

Het is een waslijst aan - deels ernstige - feiten waarvoor W. zich donderdagochtend moet verantwoorden bij de rechtbank. In juli 2018 en november 2019 heeft hij spullen gestolen bij de Aldi en de Action in Vroomshoop. Veel ernstiger is het ongeval dat W. op 28 september 2018 veroorzaakt. In Westerhaar raakt hij de macht over het stuur van z'n auto kwijt, de wagen slipt en knalt op een andere weggebruiker. W. heeft geen rijbewijs - en is dus niet verzekerd - en heeft bovendien GHB gebruikt. 

Zorgelijker is het feit dat W., die een ernstige verslaving heeft, telkens weer achter het stuur kruipt. Daar is hij in het verleden al vaker op betrapt. Nu hij deze donderdag oog in oog met de rechtbank staat confronteert de officier van justitie hem bovendien met een mogelijke gevangenisstraf van vier maanden. Het is de ‘ten uitvoerlegging’ van het voorwaardelijk deel van een eerdere veroordeling wegens geweldpleging.

Zwijgrecht

Aanvankelijk beriep W. zich op zijn zwijgrecht. Deze donderdag is hij open, „ik beken”, zegt hij tegen de rechtbank. En hij vertelt zijn levensverhaal. „Mijn vader was alcoholist, ik ben al vanaf mijn elfde jaar verslaafd aan speed.” W. kan niet stilzitten in de rechtbank, „u bent een beetje een stuiterbal”, oordeelt de rechter. Justitie heeft nog voor 70.000 euro aan boetes uitstaan bij de man, die nauwelijks geld heeft en onder beschermingsbewind van de rechtbank staat. De partner van de man zit eveneens in de schuldsanering.

Ondanks dat de man bij eerdere veroordelingen al eens een ‘laatste kans’ heeft gehad krijgt hij die opnieuw van de rechtbank.  Want juist nu gaat het ietsje beter met hem. W. wordt veroordeeld tot 140 uur werkstraf, mocht hij ooit zijn rijbewijs halen dan mag hij tien maanden niet rijden. Ook komt hij onder toezicht van de Reclassering in verband met zijn verslaving. De eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf blijft staan. „Zoek een andere verslaving”, zegt de rechter nog tegen W. als die de rechtszaal verlaat.

Almelo e.o.