Volledig scherm
Het pand van bakkerij Holland in Vriezenveen. © Wouter Borre

Werknemers Vriezenveense bakkerij krijgen 150.000 euro nabetaling

VRIEZENVEEN - Bakkerij Holland in Vriezenveen moet achttien werknemers in totaal 150.000 euro betalen, omdat ze de afgelopen jaren structureel werden onderbetaald. 

De zaak kwam een jaar geleden aan het rollen, toen een medewerker zich bij de vakbond FNV meldde met de vraag eens naar zijn arbeidsvoorwaarden te kijken. Daar bleek niet veel van te kloppen. Bij de bakkerij werd de medewerker aanvankelijk in de juiste loonschaal geplaatst, maar vervolgens bleef hij daarin. Hij groeide niet met zijn functiejaren mee, zoals wel in de cao staat. Ook klopte de uitvoering van bijvoorbeeld de overwerktoeslag niet.  

Nabetaling 

Daarop kwam de FNV in contact met meerdere medewerkers, bij wie hetzelfde het geval bleek. In totaal onderhandelden zij daarna namens achttien personen - van jong tot oud - met het bedrijf. „Dat ging in het begin heel stug”, zegt FNV-bestuurder Leo van Beekum. „Ze waren ervan overtuigd dat ze alles goed deden. Maar dat zegt een werkgever altijd.” De werknemers kregen hun gelijk, de FNV maakte namens hen een deal: Bakkerij Holland stemde in met een nabetaling van 90 procent van het oorspronkelijke gemiste geld tot vier jaar terug. Een totaalbedrag van 150.000 euro, omgerekend meer dan 8000 euro per persoon. „Maar dat bedrag verschilt, sommigen hebben minder, sommigen meer.

Meer slachtoffers

Bij de industriële broodbakkerij in Vriezenveen werken meer dan honderd medewerkers, maar de regeling geldt alleen voor de achttien FNV-leden die actie hebben gevoerd. Volgens FNV-bestuurder Leo van Beekum zijn zij mogelijk slechts het topje van de ijsberg: „Ik kan me niet voorstellen dat zij de enige waren, het kan goed zijn dat de groep groter is. Wellicht dat zij zich nu alsnog melden.”

De medewerkers zijn inmiddels op de juiste manier ingeschaald, zodat ze nu het juiste uurtarief ontvangen. Ook het overwerk wordt nu goed berekend, net als andere toeslagen. Van Beekum roemt het lef dat de medewerkers hebben getoond, ook omdat sommigen bij dezelfde kerk zitten als mensen in de top van het bedrijf. „Ze hebben hun nek uitgestoken, ook omdat het binnen hun eigen gemeente consequenties kan hebben.”

Herry Holland van de broodbakker laat desgevraagd weten dat hij geen commentaar wil geven. 

Almelo e.o.