Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Werkstraf voor hennepkweker uit Westerhaar

ALMELO/WESTERHAAR - De 34-jarige Mario S. is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur met daar bovenop een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

De voormalig inwoner van Westerhaar kreeg op 5 februari 2015 agenten op bezoek omdat het stroomverbruik van zijn woning aan de Zonnebloemstraat opvallend hoog was en iemand een melding deed bij Meld Misdaad Anoniem.

91 planten
De politie trof een hennepplantage met 91 planten aan in een verstopte ruimte onder de vloer in een afgesloten inloopkast. S. woonde op dat moment samen met zijn vriendin en kind. Beiden zijn ze werkloos en ze hebben hoge schulden. Voor de man, die inmiddels in Bruchterveld woont en wel een baan heeft, was het al de vierde keer dat hij werd gepakt met een plantage. Om die reden eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

Vrijspraak
De advocate van S. eiste vrijspraak, omdat agenten tijdens de vondst alleen bevoegd waren om zoekend rond te kijken, niet om het huis grondig te doorzoeken of zelfs stukken vloerbedekking los te trekken. „Maar als er toch gestraft moet worden, dan geen gevangenisstraf. Mijn cliënt heeft net weer een baan en die raakt hij anders kwijt”, vertelde ze.

De rechter oordeelde dat de politie inderdaad niet helemaal volgens de regels te werk is gegaan. „Het was meer dan zoekend rondkijken, maar het strafbaar feit blijft staan.”

Werkstraf
Hij deelde vervolgens een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf uit. Mogelijk moet S. later nog een ontnemingsbedrag van ruim 31.000 euro terugbetalen, maar over die eis van de officier deed de politierechter geen uitspraak.

Almelo e.o.