Volledig scherm
© Thinkstock

Westerhaar wil mobiele snackbar 't Jagertje terug

WESTERHAAR - De mobiele snackbar ‘t Jagertje van Hans en Jeannette Jager in Westerhaar verloor na 33 jaar de standplaats aan de Hoofdweg. Tot verdriet van de familie Jager en woede van veel Westerhaarders. Er is zelfs een Facebookpagina opgericht onder de naam 'Wij willen snackbar 't Jagertje terug'.


Bijna 1.200 mensen delen de mening dat Hans en Jeannette Jager hun standplaats terug moeten krijgen. En op de besloten Facebookpagina Westerhaar/De Wieke zijn er bijna honderd reacties die stuk voor stuk het vertrek van ‘t Jagertje betreuren.

Steun
„Binnen enkele dagen had de pagina meer dan 1.000 likes”, zegt Theo Mulder, die 'Wij willen snackbar 't Jagertje terug' op Facebook zette. „Bijna heel Westerhaar steunt de familie Jager. We missen de beroemde gebakken speklap met saus van Hans.

Geen reactie
Jeannette Jager wil desgevraagd niet reageren op de situatie. Ze hoopt dat het mogelijk is om elders in Westerhaar het bedrijf voort te kunnen zetten.

Wijziging
De reden dat ’t Jagertje is vertrokken van de standplaats voor de deur van Woonwinkel Frits Vos heeft te maken met een wijziging van het standplaatsenbeleid in combinatie met een wijziging van het bestemmingsplan. Het standplaatsenbeleid is een zaak van het college van burgemeester en wethouders van Twenterand. En de bestemmingsplanwijziging is, zoals de wet voorschrijft, gepubliceerd in het gemeentecontact en Staatscourant.

Bezwaar
Tegen beide besluiten had de familie Jager bezwaar kunnen maken, maar een zienswijze werd niet ingediend. De plek aan de Hoofdweg betrof een ‘gedoogplek’ met een einddatum: 1 januari 2017. Een woordvoerster van de gemeente zegt dat voor de wijzigingen gesprekken zijn gevoerd met Jeannette Jager.

Aanbod
De gemeente Twenterand wil af van de standplaats aan de Hoofdweg, onder meer vanwege de verkeersveiligheid ter plekke. De familie Jager zou daarover via een e-mail zijn geïnformeerd, maar die mail is volgens de familie nooit aangekomen. Na bemiddeling door fractievoorzitter Mark Paters van Gemeentebelangen Twenterand volgde een gesprek tussen wethouder Martha van Abbema, een ambtenaar, Paters en Jager.

Een aanbod de snackwagen elders in Twenterand een plek te geven, werd afgewezen door Jager, onder meer omdat ze per se een plek wil in Westerhaar en omdat ze vijf dagen in de week friet wil verkopen. Daarnaast kunnen sommige standplaatsen hooguit één keer in de week worden gebruikt.Verh

Verhalen
Eigenaar Fred ten Napel van Woonwinkel Frits Vos zegt dat hij niks met de situatie te maken heeft. Toch wordt de Vriezenvener gezien als kwade genius achter de bestemmingsplanwijziging, waardoor de familie Jager haar standplaats verloor. „Dat weet iedereen in Westerhaar”, schrijft een inwoonster van het dorp op Facebook.

Ten Napel: „Dat is niet waar, dit is niet aan de orde. En ja die verhalen die de ronde doen, daar sta ik totaal boven.”

Oplossing
Jeannette en Hans Jager hebben de inkomsten van ‘t Jagertje hard nodig als aanvulling op hun pensioen. Er is wat hen betreft een oplossing. Een familielid van Jager uit Westerhaar heeft ruimte voor de snackwagen. De gemeente zou dan wel bereid moeten zijn om deze situatie te gedogen.

Paters: „Je kunt daar met elkaar goede afspraken over maken. Zeg dat ze er nog vijf jaar mogen staan.” Bij de gemeente Twenterand is het plan nog niet bekend.

Almelo e.o.