Volledig scherm
© ANP

Westerhaarse jongeren moeten voor gebruik skatebaan keer op keer vergunning aanvragen

WESTERHAAR – Acht jongeren uit Westerhaar zijn teleurgesteld in gemeente. Zij vroegen enkele maanden geleden om een (financiële) bijdrage voor een mobiele skate- en bmxbaan. De aanvraag werd geaccepteerd door de gemeente, die de jongeren prees vanwege het initiatief.

De betrokken jongeren zijn inmiddels niet meer blij met de gemeente. De reden is bizar: voor de opbouw en het gebruik van de mobiele skate- en bmxbaan moet steeds twaalf weken voor de tijd een vergunning worden aangevraagd.

Krankzinnig
Gemeenteraadslid Mark Paters van Gemeentebelangen Twenterand (GBT) noemt de situatie ‘te krankzinnig voor woorden’. De attributen voor de baan worden momenteel gemaakt, maar zodra de spullen gereed zijn kunnen de jongeren daar eigenlijk geen gebruik van maken. Ze moeten elke keer dat ze de mobiele baan op het terrein nabij jongerencentrum Future willen opbouwen, een vergunning aanvragen. Bovendien moeten ze daarbij leges betalen, elke keer 100 euro.

Kanniewaarzijn
„Dit kan zo in het tv-programma Kanniewaarzijn”, vindt Paters. „De persoon of personen die de jongeren deze maatregelen hebben voorgehouden, snappen er niets van. En dan vinden sommigen het gek dat er geen vertrouwen in de overheid is...”

Brief
Paters ontving net als de andere gemeenteraadsleden een brief over de situatie, ondertekend door acht Westerhaarse jongens. Zij schrijven over alle moeite die ze hebben gedaan voor de mobiele baan. „Hiervoor hebben we een vergunning aangevraagd voor vaste dagen in de week en bepaalde tijdstippen.” De opstelling van de gemeente vinden de jongens ‘teleurstellend’, ze balen er vreselijk van. „Er is al zo weinig te doen in Westerhaar”, vinden ze. En ze schrijven ook: „ Nu dachten we alles voor elkaar te hebben en horen we dit teleurstellende bericht....”

Aansporen
„Wij zouden graag onze mobiele skatebaan neerzetten voor JC Future wanneer we dat willen of op bepaalde dagen, zodat er duidelijkheid is en veel jongeren in beweging kunnen komen. We willen andere jongeren graag aansporen om ook te gaan bmx-en of skateboarden,” aldus de acht. GBT heeft gelijk gereageerd en wil van het college weten of het bekend was bij de toekenning van de financiële bijdrage dat door de jeugd telkens twaalf weken voor de tijd een vergunning moet worden aangevraagd om de mobiele baan te kunnen gebruiken: is de jeugd hierover geïnformeerd?

Niet nodig
Verder wil GBT tekst en uitleg over de hoogte van de leges. Wat de grootste oppositiepartij betreft, is een vergunningaanvraag in dit geval niet nodig. Als dat niet kan, dan stelt de partij voor om de jongeren hooguit één keer per jaar lastig te vallen met een vergunningaanvraag, zodat ze bijvoorbeeld elke keer op vrijdag of zaterdag hun sport kunnen beoefenen.

Almelo e.o.