Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Wethouder Twenterand overweegt adempauze rond ontmanteling Soweco

VRIEZENVEEN – Volgens de experts belooft te ontmanteling van Soweco te eindigen in een puinhoop voor de 2000 medewerkers, maar de gemeentesecretarissen van Almelo, Twenterand, Rijssen-Holten, Wierden, Tubbergen en Hellendoorn hebben er het volste vertrouwen in de taken naar behoren over te nemen. 

Dat zegt wethouder Martha van Abbema, die als lid van het dagelijks bestuur van Soweco één van de initiators is achter het opheffen van Soweco in de huidige vorm. “Vorige week hebben we de stakeholders gehoord. Maar vraag dan ook de directeuren van de gemeenten. De zes gemeentesecretarissen zien er geen problemen in de WSW-taken over te nemen.” 

Adempauze

Desondanks overweegt wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand ‘een adempauze’ om meer mogelijkheden te onderzoeken. Dat liet Van Abbema woensdagavond weten tijdens een debat in de gemeenteraad van Twenterand. Zo willen politieke partijen meerdere alternatieven onderzoeken. GBT wil kijken of Larcom, de sociale werkvoorziening in onder meer Ommen, de mensen uit Twenterand kan overnemen.

Besluiteloosheid

De WSW (wet sociale werkvoorziening) is er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze wet verplicht het gemeenten voorzieningen te creëren, zodat deze mensen kunnen werken. De zes gemeenten bieden die voorziening nu via een gemeenschappelijke regeling, met Soweco. Maar daar willen alle zes wethouders van de gemeenten van af, gaf Van Abbema woensdagavond aan. Doordat de gemeenten het zelden met elkaar eens waren over het besturen van Soweco, schetst de wethouder van Twente bestuurlijke besluiteloosheid tussen 2014 en 2018.

‘Gemeenten hielden zich niet aan plannen’

“De raad van commissarissen kwam met voorstel, in plaats van Rijssen uit te laten treden: Hoe kunnen we Soweco doorontwikkelen met een maatschappelijke onderneming. Wat aldoor bleek, is dat meerdere colleges, die wel instemden met plan, zich er telkens niet aan hielden”, zegt Van Abbema. “Het is lastig besturen als je met zes mensen eigenaar bent van bedrijf, en het nooit met elkaar eens bent. Toenmalig wethouder van Tubbergen Roy de Witte zei destijds: We moeten eerst eens bestuurlijk bij elkaar komen. Bij een beraad in Mander bleek dat geen van de zes wethouders geloofde in de doorontwikkeling maatschappelijke onderneming. Daarom hebben we besloten: we kunnen nog vier jaar doorsukkelen, maar ook doorpakken.”

Tegen ontmanteling

Dat laatste gebeurt nu, met de op handen zijnde ontmanteling. Hoogst onverstandig, klinkt het bij alle experts. Vorige week adviseerden vijf professionele partijen die nauw betrokken zijn bij de sociale werkvoorziening de Gemeenteraad van Twenterand tegen de ontmanteling te stemmen. 

Als de gemeenteraden van de zes gemeenten instemmen, houdt het in dat de gemeenten zelf het werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten verzorgen. Dat zou eindigen in een puinhoop, stelden zowel vakbond FNV, werkgeversbond VNO-NCW, PSO (keurmerk sociaal ondernemen), brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid Cedris en BDO. De gemeenten zouden te lichtzinnig omgaan met de expertise die verloren dreigt te gaan als Soweco wordt opgeheven. Daarbij gaat het om zowel de professionele begeleiding van deze mensen als de kennis het netwerk. 

Desondanks hebben Almelo, Rijssen-Holten en Hellendoorn al laten doorschemeren hoe dan ook uit de regeling te willen stappen. 

Almelo e.o.