Volledig scherm
Huisje van veenarbeiders op terrein van het Veenmuseum in Westerhaar. © Lenneke Lingmont

'Wethouder wil bezuiniging op Twenterandse musea doorschuiven'

VRIEZENVEEN - Vier musea in Twenterand worden voorlopig niet gekort op de gemeentelijke bijdrage. Wethouder Martha van Abbema zou volgens betrokkenen over ‘temporiseren’ spreken. Zelf wil de wethouder nog niet inhoudelijk op deze uitkomst reageren. Ze werkt aan een voorstel richting gemeenteraad.

Vertegenwoordigers van de Twenterandse musea spraken met wethouder Van Abbema over het voornemen zo’n 10.000 euro te schrappen in de subsidies aan de Peddemorsboerderij en het Historisch Museum in Vriezenveen, het Veenmuseum in Westerhaar en het streekmuseum in Den Ham (onderdeel van het Middendorpshuis). De ingreep hoort bij een bezuinigingspakket van in totaal 250.000 euro dat de gemeente wil doorvoeren in de bijdragen aan de zogeheten ‘grote gesubsidieerde instellingen’.

Sluiten
In juni gaven insprekers van de genoemde musea in de raad al aan welke negatieve gevolgen de bezuiniging zou hebben. De stichting Peddemorsboerderij zou in dat geval haar activiteiten staken en de deuren van het rijksmonument sluiten. En bij het Veenmuseum zou de bouw van extra toiletten in gevaar komen.

Goed nieuws
In een onderhoud met Van Abbema kregen de musea vertegenwoordigers goed nieuws te horen voor de korte termijn. „De wethouder heeft ons toegezegd te willen temporiseren”, aldus zowel voorzitter Dirk Boswinkel van de stichting De Peddemorsboerderij als secretaris Robert Santman van de stichting Veenmuseum Vriezenveenseveld. Laatstgenoemde zegt dat de bouw van de extra toiletten, inclusief die voor rolstoelers, nu gewoon door kan gaan. En Boswinkel zegt dat de Peddemorsboerderij ook in 2017 open blijft.

In gesprek
Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de wethouder niet inhoudelijk op de gesprekken kan reageren. Er komt een voorstel waarover de raad nog een oordeel moet vellen: „Ze is nog in gesprek met de musea.”

Almelo e.o.