Volledig scherm
Huisarts Gerald Nillessen zoekt een opvolger voor zijn praktijk in Westerhaar. © Nillessen

Wie wordt de nieuwe huisarts in Westerhaar?

WESTERHAAR/ALMELO  - Wie wordt de nieuwe huisarts voor Westerhaar en omgeving. Dat is de vraag waar de Centrale Huisartsenpost Almelo (CHPA) en de Federatie Eerstelijnszorg Almelo (FEA) en omstreken mee bezig is. Huisarts Gerald Nillessen stopt namelijk per 1 juli. „We werken er met man en macht aan.”

Krap

Dat Twente krap zit in de huisartsen is geen nieuws meer. In Enschede ís echt een tekort en in Almelo dréigt een tekort. Dat Almelo het nog steeds redt met de bestaande huisartsen komt vooral omdat de vijf huisartsen die hebben aangegeven te willen stoppen, nog een tijdje langer doorwerken. Dat geeft de overkoepelende organisaties tijd om oplossingen te zoeken.

Gunstige omstandigheden

Als ergens in Nederland de omstandigheden voor een goede oplossing gunstig zijn, dan is het wel in Almelo en omstreken. De Almelose huisartsenkoepel FEA  is onderdeel van een samenwerkingsverband waarin bijna alle betrokken organisaties in Twente deelnemen. „Het bijzondere”, zegt Janke Snel, directeur van FEA, „is dat in die samenwerking ook de gemeenten en de provincie meewerken. Dit is echt de enige plek in Nederland waar dit op deze manier gebeurt.”

Samen

Het gaat om de stuurgroep Continuïteit Huisartsenzorg in Twente. Een hele mond vol voor de gezamenlijke inspanning om de problemen in de huisartsenzorg te lijf te gaan. Snel: „De aandacht voor dit probleem is in de zorg nogal versnipperd. Door nu samen aan een integrale aanpak te werken, is het mogelijk met creatieve oplossingen te komen.’’

Extra hulpkrachten

Een van die oplossingen waar hard aan wordt gewerkt in de regio Almelo is het opleiden van extra gespecialiseerde hulpkrachten voor huisartsen. Het gaat daarbij om verpleegkundig specialisten  (VS) en physician assistants (PA). Die kunnen een deel van de taken van de huisarts overnemen en de werkdruk zo verlichten. De inzet van deze extra zorgverleners moet er mede voor zorgen dat het vestigingsklimaat voor nieuwe huisartsen verder wordt verbeterd.

Huisarts in Twente

Onderdeel van de aanpak is ook de gezamenlijke website huisartsintwente.nl. Daarop wordt in woord en beeld de situatie in Twente geschetst. Waarom het in deze streek zo leuk werken en wonen is en hoe ook er voor de partners van de artsen genoeg te doen is. Dat laatste is van belang omdat de partners van huisartsen vaak ook hoogopgeleid zijn en dus passend werk in de regio behoeven.

Filmpje

Om een opvolger te vinden voor de Westerhaarse huisarts Nillessen, is er een mooie video gemaakt, waarbij onder andere een drone is gebruikt. Het filmpje is te vinden op de website van de praktijk en via huisartsintwente.nl. Ondanks dat filmpje heeft zich een opvolger tot nu toe, nog niet gemeld.

Wie gaat de Westerhaars huisarts Gerald Nillessen opvolgen. Bekijk hier het filmpje.

http://youtube.com/watch?time_continue=10&v=RamcTF56peQ&feature=emb_logo

Almelo e.o.