Foto Konijnenberg verkocht op een bedrijventerrein. Dat werd gedoogd door de gemeente, totdat een andere ondernemer een handhavingsverzoek indiende. Inmiddels is de winkel verhuisd naar Almelo.
Volledig scherm
Foto Konijnenberg verkocht op een bedrijventerrein. Dat werd gedoogd door de gemeente, totdat een andere ondernemer een handhavingsverzoek indiende. Inmiddels is de winkel verhuisd naar Almelo. © Carlo ter Ellen DTCT

Winkel op bedrijventerrein niet langer verboden? Provincie gaat zich daarover buigen

ZWOLLE - Er komt geen proef met winkels op bedrijventerreinen. Het idee van PVV’er Erik Veltmeijer uit Vroomshoop, naar aanleiding van het vertrek van Foto Konijnenberg uit Den Ham, sneuvelde in Provinciale Staten. Wel gaat de provincie aan de slag met knelpunten voor ondernemers, rondom de vestiging op een bedrijventerrein.

Dat de provincie gaat onderzoeken of winkels zich in de toekomst ook kunnen vestigen op industrieterreinen, is een gevolg van het vertrek van Foto Konijnenberg uit Den Ham. De winkel verkocht op het bedrijventerrein Kroezenhoek lange tijd aan particulieren, hetgeen verboden is door de provincie. De gemeente Twenterand gedoogde de verkoop aanvankelijk, maar toen een andere ondernemer een handhavingsverzoek indiende, werd Twenterand alsnog gedwongen in te grijpen. Het leidde tot rechtszaken. Uiteindelijk fuseerde Foto Konijnenberg met Kamera Express en verkaste naar de woonboulevard in Almelo.

Nog dit jaar oplossingen

Om dergelijke kwesties in de toekomst te voorkomen, ondersteunt een ruime meerderheid in Provinciale Staten de oproep van de PVV. Daardoor moet het college van Gedeputeerde Staten nu knelpunten onderzoeken én oplossen. Nog voor het einde van het jaar moeten die oplossingen in beeld zijn.

Verwarring als ondernemers aan bedrijven en particulieren verkopen

Gemeenten hanteren, op last van de provincie, strikt waar ondernemers zich mogen vestigen: winkeliers alleen in centra, tenzij het gaat om volumineuze detailhandel. Daarbij gaat het om producten die niet in een winkelkarretje passen. Er ontstaat verwarring wanneer een ondernemer zowel producten verkoopt aan bedrijven als particulieren. Bovendien gedogen gemeenten regelmatig winkels op bedrijventerreinen. 

Almelo e.o.