Volledig scherm
18 voorstellingen, telde De Winterkraaien. 12 in Vroomshoop, 6 in Hardenberg. Nu staat er een akoestische voorstellingen op de rol. © Buro Kordaat

Winterkraaien van Levend Vroomshoop na 18 volle voorstellingen op herhaling in kerk

VROOMSHOOP - Na achttien voorstellingen, met 6000 tot 7000 bezoekers, zit De Winterkraaien erop. Vrijdag was het publiek opnieuw muisstil tijdens het theaterstuk. Maar er komt een vervolg: een akoestische voorstelling in een kerk.

In de zoektocht naar een ideale akoestische locatie, heeft de organisatie al drie kerken bezocht, geeft Thea Kroese aan. De voorstellingen zijn georganiseerd door de Stichting Levend Vroomshoop. Kroese vertelde daarin het verhaal van De Winterkraaien. In het Twents. Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop, met 100 leden, zong de liederen.

Bezoekers in tranen

Volgens Kroese leidde het tot ‘muisstille zalen’ en ontroering na afloop. „Mensen liepen met tranen in de ogen de zaal uit. Dit stuk, over het leven van vroeger in het veen, was echt een verbindende factor.” De winterkraaien is een vertelling over zeven veenarbeiders (winterkraaien), die in 1896 verongelukken met hun boot als ze op een stormachtige avond na gedane arbeid naar huis gaan. Levend Vroomshoop bracht het boek van Aar van de Werfhorst naar de theaters. „Dat is uniek. En zeker met een mannenkoor van 100 leden”, zegt Kroeze.

Diner van vroeger

Achttien voorstellingen volgden er: zes in Hardenberg, twaalf in Het Punt in Vroomshoop. Het trok duizenden bezoekers. De laatste voorstelling, afgelopen vrijdag, ging gepaard met een diner met gerechten uit het boek van Kroese: ‘Koken met geschiedenis’. ,,Tijdens het schrijven ben ik erachter gekomen dat mensen als juristen en veenbazen in die tijd heel luxe aten, met ingrediënten uit de streek. Dat hebben we nu ook gedaan.”

Volledig scherm
18 voorstellingen, telde De Winterkraaien. 12 in Vroomshoop, 6 in Hardenberg. Nu staat er een akoestische voorstellingen op de rol. © Buro Kordaat

Almelo e.o.