Volledig scherm
Op 13 februari is er in Twente een wolf gezien. Het dier werd vanuit een voertuig gefotografeerd. © Wolven In Nederland

Wolf stak drukke N36 over, dode schapen niet door wolf gegrepen

WESTERHAAR - In Twente is dinsdagochtend opnieuw een wolf gesignaleerd. Dat meldt kennispunt Wolven In Nederland. Het dier stak tussen Westerhaar en Vriezenveen de drukke provinciale weg N36 over, ter hoogte van tankstation Gulf.

"Vanochtend zijn er bij ons drie meldingen binnengekomen", zegt dierenecoloog Dick Klees van Wolven In Nederland. "Twee telefonisch en een via de website. Het was rond 09.15 uur, en allemaal vanaf dezelfde locatie."

Het lukte een van de melders om het dier van dichtbij te fotograferen. Na het zien van een foto was er volgens ecoloog Klees geen twijfel: dit was een wolf. "Er zijn kenmerken die een wolf van bepaalde soorten honden onderscheiden. Wat die kenmerken precies zijn houden we liever voor ons. Mensen die een wolf denken te zien moeten een waarneming namelijk zo objectief mogelijk aan ons doorgeven."

Ooggetuigen

Rob Schollink uit Almelo reed over de N36 richting het noorden en zag het dier oversteken. "Hij kwam vanaf de rechterkant en stak zomaar de weg over. Er reed nog een auto voor me, die behoorlijk op de rem moest. Ik dacht eerst dat het een hond was, maar toen ik beter keek was het duidelijk een wolf."

Het lukte Schollink niet om een foto van het dier te maken. "Jammer, want het was echt een prachtige gewaarwording. Best een groot dier, ook. Maar het was te druk op de N36 om een foto te maken."

Dier heeft rust nodig

Wolven in Nederland - een samenwerking tussen natuurorganisaties als Natuurmonumenten, IVN en de Zoogdiervereniging - wilde de plek waar de wolf gezien is eigenlijk geheim houden. "Het zien van een wolf vinden veel mensen interessant. Wat we zien is dat mensen daarna in de auto springen om het dier met eigen ogen te aanschouwen", zegt Klees. "Maar dat is juist wat je niet moet doen. Een wolf heeft rust nodig, die moet je niet opjagen door er naartoe te gaan."

Niet de eerste

Het is niet de eerste wolf die dit jaar in Twente is gevonden. Rond de jaarwisseling liep een gezenderde Duitse wolvin de grens met Duitsland over. Op kaarten was te zien hoe het dier binnen enkele dagen via Twente en de Achterhoek richting het zuiden trok.

Hoewel er in de afgelopen jaren vaker wolven zijn gezien, is er volgens Wolven In Nederland nog geen sprake van een permanente vestiging van het dier in ons land.

Update 14 februari: dode schapen

Vlakbij de plek waar de wolf gezien is, zijn dode schapen gevonden. Een vrouw die daar in haar auto langsreed, verklaarde dat de jachtopziener haar had verteld dat de schapen mogelijk door een wolf waren gegrepen. Maar daar klopt volgens jachtopziener Jan ter Braak uit Vriezenveen niets van. "Ik heb de schapen zelf gezien, maar ze hadden geen bijtwonden. Waaraan de dieren gestorven zijn weet ik niet, maar niet door toedoen van een wolf."

Almelo e.o.