Volledig scherm
Beeld van de veldrit van WTC Vroomshoop. © WTC Vroomshoop

WTC Vroomshoop: organiseren veldrit te groot financieel risico

VROOMSHOOP - De Luvro Tweewieler veldtoertocht van de Wieler Toer Club Vroomshoop gaat dit jaar niet door. De organisatie vindt het financiële risico voor de club te groot, onder meer door de verplichte afdracht van 1,50 euro per deelnemer aan het fonds Support for Nature, vanwege het fietsen door natuurgebieden. WTC Vroomshoop hoopt in 2017 de veldrit opnieuw te kunnen houden, er wordt ingezet op een nieuwe route.

Meer dan tien jaar houdt de WTC Vroomshoop elk jaar een veldtoertocht, onder meer over gronden van Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Landgoed Junne. En tot 2015 gaf de gemeente zonder problemen een tijdelijke ontheffing voor het parkeerverbod aan de Flierdijk, nabij sportpark De Bosrand waar de tochten begonnen en eindigden. „Een medewerker trok gewoon een stuk plastic over het bord ‘verboden te parkeren’”, vertelt secretaris Martin Lambers.

Vergunning
De gemeente Twenterand beschouwt de veldrit tegenwoordig als een evenement, waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd. Daar begint de pijn voor de wielerclub, ook al heeft de gemeente de legeskosten geschrapt. Eén van de problemen voor WTC Vroomshoop is de eis dat bij elke kruising met een verharde weg een verkeersregelaar moet staan. De vrijwilligers moeten daarvoor wel een cursus volgen bij de Nederlandse Fiets Toer Unie (NFTU). Ook moet de club een verplicht aantal EHBO’ers inhuren. „Het betekent dat negen verkeersregelaars en negen EHBO’ers nodig zijn op de dag van de veldrit”, legt Lambers uit. „Achttien personen. Dat is voor ons erg lastig te regelen.”

Obstakel
Een tweede obstakel is van financiële aard: de verplichte afdracht aan het fonds ‘Support for nature’ voor sportevenementen in natuurgebieden. De wielerclub moet voor elke deelnemer 1,50 euro afdragen: 0,50 eurocent per deelnemer voor elk natuurgebied waar zij door fietsen. Dat bedrag kan WTC Vroomshoop niet doorberekenen bij het inschrijfgeld, want die inschrijfgelden zijn volgens de voorschriften van de NTFU aan een maximum gebonden, voor leden als niet-leden van de NTFU.

2017
Lambers en andere leden proberen de veldrit in 2017 weer op de kalender te krijgen. „We gaan kijken of het mogelijk is een route uit te zetten richting Sibculo en de Duitse grens zonder dat we natuurgebieden doorkruisen. Of dat lukt weten we nu nog niet.”

Almelo e.o.