Volledig scherm
Zwembad De Bargn's in Kloosterhaar. © Anjo de Jager

Zwembad in Kloosterhaar drijft op giften en bijdragen rockconcert

KLOOSTERHAAR - Vrijwilligers zorgen er al bijna een halve eeuw voor dat het zwembad De Bargn’s openblijft. Al blijft een donatie zo nu en dan essentieel, met name de opbrengst van het jaarlijkse rockconcert in Kloosterhaar is daarbij van groot belang. ,,Zonder die bijdragen was het bad mogelijk al lang gesloten'', meent voorzitter Dick Benjamins.


De viering van het 50-jarig bestaan van het openluchtzwembad De Bargn’s aan de Dorpsstraat-Oost staat in in 2018 op het programma. Voor die tijd zijn de vrijwilligers uit het dorp echter al druk met activiteiten in het bad, te beginnen met de Zwembadspektakeldagen op 5, 12 en 19 augustus. Kinderen tot en met 12 jaar die in het bezit zijn van een zwemdiploma kunnen op genoemde dagen meedoen aan onder meer schatduiken (op 5 augustus), het spons-, water- en vuurspel en het campingspel Kubbs (op 12 augustus) en bommetjes maken in het bad en glijden over een 20 meter lange buikschuifbaan (op 19 augustus).

Zon
„Zoals we nu draaien gaat het goed”, zegt voorzitter Benjamins van het zwembad. „Al zijn de bezoekersaantallen natuurlijk weersafhankelijk. Begin mei leek het er niet op, maar als de zon doorbreekt zijn er dagen dat we 250 mensen op het terrein hebben. En dat is niet slecht. We hebben ondertussen al weer de nodige abonnementen verkocht. En we constateren dat we meer bezoekers krijgen uit de omliggende dorpen zoals Sibculo en Bruchterveld.”

Conditie
Wekelijks zijn tenminste twintig vrijwilligers bezig om het zwembad in conditie te houden. En verder zijn er vier toezichthouders actief aan het bassin en is er een groep van tien personen die de kaartverkoop voor hun rekening nemen. Benjamins: „We willen natuurlijk wel dat we alles zo veilig mogelijk verloopt.”

Popfestival
De voorzitter bekent dat het voortbestaan van De Bargn’s ook te danken is aan de (financiële) hulp van onder meer de stichting Bargn’s Pop, dat al 24 jaar een popfestival houdt op het zwembadterrein. De opbrengst van die muziekdagen wordt aan organisaties en verenigingen in Kloosterhaar geschonken. „Ik denk dat de boel allang zou zijn gesloten zonder de hulp van Bargn’s Pop”, aldus Benjamins. „Toen het zwembad destijds in de verdrukking zat kwamen zij met het plan een muziekdag op te zetten. Ze hebben er honderden uren in gestoken. En zo hebben we het gered.”

Erfenis
Ook via andere kanalen kwamen er de broodnodige financiële injecties. Zo ontving de zwembadstichting tweemaal geld uit een erfenis. „We hebben van het geld van één erfenis dit jaar een mooi picknicktafel gekocht voor op het zwembadterrein”, vertelt Benjamins. Zelf schreef hij ooit als voorzitter van Plaatselijk Belang Kloosterhaar de gemeente Hardenberg aan om hulp. Die actie leidde tot een bijdrage van 100.000 euro, te besteden aan doelen in Kloosterhaar. Een deel ging naar het zwembad. „We zoeken steeds naar middelen”, aldus Benjamins. „Allemaal met het doel om het zwembad open te houden.”

Info over openingstijden, locatie en activiteiten: facebook.com/Zwembad-De-Bargns

Almelo e.o.