Documentaires

NIEUW
14:54
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kun je kinderen alles laten eten?

Kinderen die niet willen eten kunnen hun ouders tot grote wanhoop drijven. Professor Heymans weet raad. Je mag niet verwachten dat een kind van de één op de andere dag zijn bord altijd leeg eet, maar met een speelse sturing kom je al een heel eind.

NIEUW
05:51
Geselecteerd Speelt nu af

Ferry vindt dat Eus te moeilijk schrijft

In de nieuwe aflevering van Brieven met Eus gaat Özcan Akyol langs bij Ferry. Hij is fan van de columns van Eus, maar het mag wel wat minder met zijn dure taalgebruik.

NIEUW
06:03
Geselecteerd Speelt nu af

Carel wil een Tweede Kamer vol leugendetectors

Carel is het gedraai van politici zat. Hij heeft daar naar eigen zeggen de perfecte oplossing voor.

NIEUW
15:23
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom maakt geld wel gelukkig?

Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn? Volgens onderzoekers zijn mensen die 60.000 euro per jaar verdienen het gelukkigst. Maar ben je dan ook écht gelukkig? Beleidseconome Barbara Baarsma geeft haar visie.

NIEUW
15:59
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kan een betonnen huis zijn eigen scheuren repareren?

In Groningen kennen ze het sinds de gaswinning in 1963 maar al te goed: scheuren in muren en vloeren van de huizen met mogelijk gevaar voor instorting. Civiel ingenieur Erik Schlangen (TU Delft) werkt met zijn team aan een mogelijke oplossing: een beton dat zélf in staat is om scheuren te repareren. De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).

NIEUW
14:16
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom móet je soms wel naar iets raars kijken?

De hele dag door probeert alles en iedereen jouw aandacht te trekken. Zo ook cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel (UU) in dit college. En dat lukt hem zeker, want hij heeft prachtige voorbeelden van hoe aandacht precies werkt. Waarom trekt die schaal met bitterballen op een feestje bijvoorbeeld altijd jouw aandacht, maar mis je dat ene verkeersbord waardoor je had kunnen weten dat de weg was afgesloten?

NIEUW
16:15
Geselecteerd Speelt nu af

Ga je anders praten als je veel tv kijkt?

"Waar je mee omgaat, raak je mee besmet", is een bekend gezegde. Gebeurt dat ook als je veel tv kijkt? Dat je bijvoorbeeld het accent overneemt van je favoriete soapacteur? Taalkundige Marc van Oostendorp (Universiteit Leiden) legt uit wat onderzoek daarover zegt. Denk goed na voordat je dit college kijkt, want na het kijken van dit college praat je sowieso anders dan voorheen.

Aanbevolen documentaires series