Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Aan alle haters: een mens is niet alleen zijn mening

Iedereen die op social media boven het maaiveld uitkomt, krijgt met ze te maken: haters. Sta erboven, luidt het advies vaak. Maar dat is zo makkelijk nog niet.

Als je een mening verkondigt, kun je een reactie verwachten. Als dat een inhoudelijke discussie oplevert, is dat alleen maar mooi. Voors en tegens, af en toe blijf je hangen in een grijs gebied. Soms kom je eruit, soms niet. Maar als je het over een onderwerp niet eens bent, wil dat toch niet zeggen dat je je 'tegenstander' maar 'tegen een muur moet zetten... En knallen met die handel'.

Facebook-reacties

Dit schreef een meneer op Facebook over een naaste collega naar aanleiding van een column over de raad van commissarissen van FC Twente. De collega schrijft dat die onzichtbaar zijn voor de buitenwereld en vraagt zich met een vleug cynisme af of ze wel iets weten van het voetbalspel. De reacties op Facebook, behalve die van 'de muur': 'Ga lekker met jezelf spelen', 'Oprotten met die vent' en 'Hij denkt dat hij God is'. Ik kan je een ding verzekeren: dat denkt hij niet.

Mensen die zich heel negatief en agressief uitlaten op social media hebben een officieuze naam: 'haters'. Iedere bekende Nederlander, sporter, journalist of wie ook maar een beetje met het hoofd boven het maaiveld uitkomt, krijgt ermee te maken. Het advies van buitenaf is vaak: Sta erboven. Zo makkelijk is dat alleen niet, want hoe dik je huid ook is, niemand vindt het leuk om met de grond gelijkgemaakt te worden. Je bent niet alleen je mening, je bent mens.

Uitgescholden

Inmiddels zijn we zover dat we het bijna normaal moeten vinden dat mensen online frontaal uitgescholden worden. Zo moet ik bijvoorbeeld vaak 'mijn bek houden', 'achter het aanrecht gaan staan' en komen er een hoop (vrouw)onvriendelijke opmerkingen mijn kant op. Je went er een beetje aan, je dealt ermee, je laat het gaan, ondergaat het, weegt af of het aan jezelf ligt of niet, of je te kort door de bocht bent gegaan, en verbaast je vooral.

De Volkskrant haalde deze week een interessant stuk aan uit New York Magazine. Over Facebook, het sociale medium dat dertien jaar bestaat en begon als onschuldig 'smoelenboek'. 'Omdat het zo'n relatief nieuw fenomeen is, weet niemand precies wat Facebook is. Facebook is niet onderworpen aan beperkende regelgeving of toezicht, zoals andere media dat wel zijn.' En dus mag en kan er te veel, trollen en haters krijgen er te veel vrijheid. 'Zelfs oprichter Zuckerberg kent de ware aard van het monster dat hij op de wereld heeft gezet niet.'

Onlinegedragsregels

Dat laatste zou zomaar kunnen. Ik wil hier geen pleidooi houden voor strenge onlinegedragsregels, slechts een lans breken voor gezond verstand. Er zullen altijd meningen worden verkondigd, discussies gevoerd. Maar voor je als hater een reactie schrijft, stel je eens voor dat die persoon tegenover je aan tafel zit. En vraag jezelf eerlijk af wat je dan zou zeggen. Ben je dan zo dapper om te zeggen: 'Je zou tegen een muur moeten worden gezet?' Of zou je vragen: 'Wat wilde je hier nou precies zeggen?'

Fardau Wagenaar

Volledig scherm
© Vorm004 Tt