Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Blog | Niet de bestuurders, maar de supporters zijn FC Twente

Bijna vijf kilometer wandelen, soms in stilte, soms met een knal of een samenzang. De supportersmars van FC Twente afgelopen zaterdag was indrukwekkend in zijn eenvoud. Samen lopen,samen zijn. Dat is wat de club is. De supporters die samen FC Twente vormen en dat tot in de lengte der dagen willen blijven doen. In goede tijden, in slechte tijden.

De mars riep herinneringen op. Aan al die momenten dat ze buiten het stadion om met zo velen waren. In 2001 allemaal naar De Kuip of de Oude Markt. Om die bekerfinale te zien. Daarna samen naar de binnenstad, dagenlang feest. Het was het eerste volksfeest sinds de vuurwerkramp een jaar eerder, het bracht verlichting na het zwarte jaar. In 2004 samen naar de rechtbank en het gemeentehuis, in de hoop dat een faillissement werd voorkomen.

2010
Allemaal langs de A1, kilometers lang, om de kampioenen van 2010 binnen te halen. De bus stapvoets over de snelweg. De beelden van de A1 gingen het hele land door, de wereld over. Het jaar erna, zowat nog indrukwekkender. De spelers werden uitgezwaaid vanaf elk viaduct in Twente. Ze wonnen de beker en werden een week daarna net geen kampioen van Nederland. En dan toch die prachtige tocht in de dubbeldekker door de straten van Enschede. Duizenden mensen, overweldigend mooi.

Toekomst
De meeste supporters willen verder, de toekomst in. Geen narigheid meer, het duurt nu al bijna twee jaar. Op de tribunes willen ze het weer over voetbal hebben, niet over de foute jaarrekeningen van een paar verloren jaren. Geen footballleaks meer met weer een onthulling over malafide praktijken. En geen moddergooiende oud-bestuurders die elkaar verwijten maken. Ze willen samen vooruit lopen, niet meer terug.

Bijna vijf kilometer lang, stapvoets van Volkspark naar De Grolsch Veste. Mijmeringen, herinneringen en toekomstplannen. De een vergeeft, de ander vergeeft nooit. De een is woedend, een ander is verdrietig. De een wil de onderste steen boven, de ander wil gewoon bier drinken en voetbal kijken met vrienden. Zo veel mensen, zo veel invalshoeken en net zoveel meningen. Ze moeten een ding nooit vergeten: Niet de bestuurders, maar zij zijn FC Twente.

Fardau Wagenaar