Bennett wint door valpartij ontsierde massasprint in Oviedo

VueltaDe veertiende etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Sam Bennett. In de 188 kilometer lange etappe van San Vicente de la Barquera naar Oviedo was hij in een sprint heuvelop sneller dan Maximiliano Richeze en Tosh van der Sande. Er ging een grote valpartij aan de sprint vooraf. 

Na negen berg- en heuveletappes was het op papier eindelijk een dag voor de sprinters. Zes renners gingen al vroeg op avontuur en kregen van het peloton de vrijheid om een groot deel van de etappe aan de leiding te rijden. Silvan Dillier, Salvatore Puccio, Harm Vanhoucke, Stéphane Rossetto, Diego Rubio en Luka Pibernik kregen maximaal twee minuten voorsprong.

Lange tijd gebeurde er niets. Met een voorsprong van anderhalve minuut begonnen de vijf aanvallers (Rossetto liet zich terugzakken) aan de enige officiële hindernis van de dag. Op de Alto la Madera, een acht kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,5 procent, kwamen alle sprinters van naam boven en stond er nauwelijks iets een derde massasprint in de weg.

Lastige sprint

Met nog vier kilometer te gaan werden de aanvallers gegrepen en waren alle ogen gericht op de rappe mannen. Deceuninck-Quick-Step leverde Jakobsen perfect van voren af, maar onder de vod van de laatste kilometer werd er hard gevallen. Een groot deel van het peloton smakte tegen de grond, waaronder Alejandro Valverde en Luka Mezgec. Jakobsen zat voor de val, maar haakte als een van de eerste renners op de oplopende strook af. 

Van der Sande speelde op de verrassing, maar Richeze - zonder Jakobsen in zijn wiel - reageerde. Bennett werd in perfecte positie naar de streep geloodst en maakte de klus perfect af. Met ogenschijnlijk gemak mocht de Ier voor de tweede keer in deze Vuelta het zegegebaar maken. Richeze drukte zijn wiel als tweede over de meet voor Van der Sande.

Jetse Bol eindigde op de 16de plaats als beste Nederlander. Jakobsen kwam niet verder dan de 21ste stek. Primoz Roglic moest even uit de pedalen, maar kon de valpartij ontwijken en zag zijn leiderstrui niet in gevaar komen. Valverde, de nummer twee in het klassement, viel wel. ,,Ik heb wat schaafwonden en last van mijn pols, maar gelukkig is het niet erg.” Mezgec werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Sam Bennett drinkt op de overwinning.
Volledig scherm
Sam Bennett drinkt op de overwinning. © AFP
Sam Bennett.
Volledig scherm
Sam Bennett. © AFP
Voor Bennett is het zijn tweede dagzege in de Vuelta.
Volledig scherm
Voor Bennett is het zijn tweede dagzege in de Vuelta. © BSR Agency
Alejandro Valverde viel, maar zonder veel schade.
Volledig scherm
Alejandro Valverde viel, maar zonder veel schade. © EPA
Primoz Roglic kwam heelhuids over de meet.
Volledig scherm
Primoz Roglic kwam heelhuids over de meet. © BELGA