Voor in de agenda: in deze Vuelta-etappes wordt spektakel verwacht
KlimmenDrie weken lang strijdt het Vuelta-peloton op de Spaanse wegen. Maar op een aantal dagen doet u er als wielerliefhebber verstandig aan uw agenda te blokken en de televisie aan te zetten. Zes suggesties, waarbij spektakel in de bergen haast lijkt verzekerd.
Door Pim Bijl
Dinsdag 28 augustus: Vélez-Málaga - Sierra de la Alfaguara (161,4 km)
In de Giro moest u wachten tot rit 6 naar de Etna voor de eerste aankomst bergop, in de Tour tot rit 10 naar Le Grand-Bornand. In de Vuelta wordt het geduld niet op de proef gesteld. In de vierde etappe moeten de klassementsrenners al vol aan de bak richting de Sierra de la Alfaguara, een nog nooit eerder opgereden klim van 12 kilometer aan gemiddeld 6 procent.
Zondag 2 september: Talavera de la Reina - La Covatilla (200,8 km)
De finish van rit 9 ligt op de 1965 meter hoge Alta de la Covatilla. In 2011 won Daniel Martin, maar het was Chris Froome, die zich die ronde voor het eerste echt aan de wereld toonde, die samen met Bradley Wiggins gebruik maakte van de wind die er bijzonder fel waaide. Er werden bergop (!) waaiers getrokken. Of dat nu weer kan, ligt uiteraard volledig aan de wind.
Vrijdag 7 september: Candás Carreño - La Camperona (174,8 km)
Een smal paadje leidt in rit 13 naar de top van de acht kilometer lange La Camperona. De eerste twee kilometer heeft stroken met een stijgingspercentage van liefst 22 procent. Geschikt voor de echte klimmers dus. Niet vreemd dat het Nairo Quintana was die hier twee jaar geleden won, op weg naar zijn eindzege.
Zaterdag 8 september: Cistierna - Les Praeres Nava (171 km)
Typisch Vuelta: een geitenpaadje, slecht wegdek, krankzinnige stijgingspercentages. Vorig jaar werd gekozen voor de nog onbekende maar vreselijk steile Los Machucos en ook dit jaar heeft de organisatie weer een nieuw weggetje gevonden die het peloton zal doen huiveren. Na een dag met al drie pittige klimmetjes volgt aan het einde van rit 14 Les Praeres Nava, loodzwaar met vier kilometer aan gemiddeld bijna 14 procent. Stoelriemen vast!
Zondag 9 september: Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga (178,2 km)
Geen Angliru dit jaar, de meest gevreesde klim van Spanje, maar wel de Lagos de Covadonga als afsluiter van het zware drieluik in Asturië. Met 12,2 kilometer aan 7,2 procent valt het op papier nog mee. Maar de klim is zo ongelooflijk onregelmatig dat geen renner er echt zijn ritme vindt. Twee jaar geleden zag het er mooi uit voor Robert Gesink. Pas in de ultieme slotfase kwam Nairo Quintana hem nog voorbij. De Colombiaan nam de rode leiderstrui over en reed daarmee naar Madrid.
Zaterdag 15 september: Escaldes-Engordany - Collada de la Gallina (97,3 km)
Na de tijdrit op dinsdag en de bergrit van vrijdag naar Andorra vormt de zwaarste Pyreneeën-rit van vandaag de beslissing. Een dag later staat immers de afsluitende sprintersetappe in Madrid op het programma. De etappe is ultrakort met zijn 97,3 kilometer, maar daarin zitten ruim drieduizend hoogtemeters verscholen, de gehele dag gaat het op en af.
De Collada de Gallina is de slotklim met 7,7 kilometer aan 7,8 procent, het zwaartepunt ligt in de laatste kilometers. Als Wilco Kelderman en/of Steven Kruijswijk nog hoog staan in het klassement dan moeten ze hier nog één keer diep in de reserves. Kortom: een laatste bergrit om met rood te omcirkelen in de agenda.
Beluister hieronder de In Het Wiel-podcast met Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam over de Vuelta:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Caruso wint
Roglic rijdt alle concurrenten in Vuelta op achterstand: 'Gelukkig had ik de benen om het af te maken’
Damiano Caruso heeft op grootse wijze de negende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Primoz Roglic deed achter de ontketende Italiaan uitstekende zaken in het algemeen klassement. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Vuelta
Roglic valt aan op klim, glijdt onderuit en geeft rode trui uit handen: ‘Wat een actie, hè?’
Een waar spektakel in de tiende etappe van de Ronde van Spanje. Primoz Roglic verloor zijn rode leiderstrui aan Odd Christian Eiking, maar zette zijn concurrenten wel onder druk. De Sloveen koos op de enige beklimming van de dag verrassend de aanval en sloeg in de afdaling vervolgens tegen het asfalt. Roglic kon weer verder en kwam uiteindelijk met zijn directe concurrenten over de streep. Michael Storer won zijn tweede etappe van deze Vuelta. -
PREMIUM
Tweede plaats in eerste massasprint Vuelta geeft Jakobsen wéér wat extra vertrouwen: ‘Er komen nog meer kansen’
Fabio Jakobsen was in Burgos heel dicht bij de zege in de tweede etappe van de Vuelta a España. Het zorgde voor nóg meer overtuiging bij de sprinter, waar hij zijn vertrouwen voorafgaand aan de race nog met enige voorzichtigheid uitsprak.
-
Poll
Dit zijn de favorieten voor de Vuelta
Zaterdag gaat in Malaga de Vuelta van start. Favorieten voor de eindzege zijn er volop, maar bijna allemaal hebben ze vraagtekens achter hun naam staan. Onder alle portretjes van de favorieten kun je stemmen op een poll. -
Zonneveld & Van Warmerdam
Podcast ‘In het Wiel’ blikt vooruit naar de Vuelta
In Málaga start zaterdag de 73ste editie van de Ronde van Spanje. AD.nl doet de komende weken uitgebreid verslag van de Vuelta Ciclista a España, te beginnen vandaag met de eerste Vuelta-podcast van 'In Het Wiel'. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.