Altijd te veel te doen en te weinig tijd? ‘Hou eens bij hoeveel uren je écht werkt’
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: werk niet te hard.
Delen per e-mail
Hard werken, daar is niets mis mee toch? Als je een beetje ambitieus bent, hou je je toch niet aan 40 uur? Waarom niet 60 uur werken? Misschien weten kinderen het wel beter dan professionals: ,,Papa, als je werk mee naar huis moet nemen omdat je het niet af krijgt, waarom zetten ze je dan niet in een langzamer groepje?”
De mentaliteit dat je altijd door gaat tot het af is kan leiden tot lange werkdagen. De vraag is of dat slim is. Als je 60 uur werkt, zul je bij je laatste uren minder fris zijn, maar in totaal produceer je vast veel meer dan als je het houdt bij 40 uur, toch? Die laatste uren zullen dus minder opleveren, maar toch altijd meer dan wanneer je niets doet, dacht ik.
Je totale productie ligt bij een werkweek van 60 uur lager dan bij een werkweek van 40 uur, blijkt uit onderzoek
Dat blijkt niet zo te zijn: je totale productie ligt bij een werkweek van 60 uur lager dan bij een werkweek van 40 uur, blijkt uit onderzoek. En dat niet alleen: de kwaliteit van wat je doet is ook nog eens minder.
Werk-privébalans
De Boston Consultancy Group besloot ook eens te experimenteren met minder werken: er werd een verplichte avond voorgeschreven waarop er niet mocht worden overgewerkt. En dan ook echt niet werken, dus niet even een mailtje checken, vakliteratuur lezen of een kort belletje: nee, helemaal niets. Dat stuitte op weerstand, maar verplicht is verplicht. De proef pakte echter goed uit: na het experiment ervoeren de consultants een betere werk-privébalans en leverden zij de klant een beter product.
Minder werken kan nog veel radicaler. Zo pleit Timothy Ferris in zijn bestseller De 4-urige werkweek dat het ook, je raadt het al, in vier uur zou moeten kunnen. Hij geeft daar een handleiding bij, vooral gebaseerd op iets verkopen via het web, volgens sommigen nu achterhaald. Zijn ideeën fascineren, maar ik kan je alvast verklappen dat het mij in mijn jaar experimenteren niet is gelukt om in vier uur mijn inkomen te verdienen. In dit weekexperiment stel ik daarom een minder radicale variant voor.
Mini-experiment: werk geen minuut over
Hou deze week eens precies bij hoeveel je werkt en werk geen minuut over. Vind je het lastig? Betrap je jezelf er net als ik op dat je bepaalde uren gewoon niet meetelt als werkuren? Geven die extra uren je het gevoel dat je productiever bent?
Effect
Mijn werk vind ik erg leuk en dat is een valkuil. Toen ik mijn boek schreef merkte ik ’s avonds wel dat ik niet meer heel fris was, het schrijven leverde niet van die mooie resultaten. Maar ach, dan kon ik altijd nog research doen, toch? En dus deed ik ’s avonds onderzoek, ik las het een en dat leidde weer tot het ander en daar las ik dan weer wat achtergrondinformatie over... en klapte uiteindelijk heel laat pas mijn laptop dicht.
Al dat lezen telde ik niet echt mee als werkuren, het voelde meer als een uit de hand gelopen voorbereiding voor de volgende dag. Maar toen ik er echt op ging letten, bleek het stiekem om veel uren te gaan. En dat merkte ik de volgende dag: ik werd duf wakker en het lukte niet om echt vol op stoom te komen. Niet efficiënt dus, al dat lezen op de avond.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur. Meer weten over Mirjams mini-experimenten? Lees haar boek Elke werkdag een topdag (2019).
Is een motivatiebrief schrijven niet echt jouw ding? Een videosollicitatie kan weleens dé manier zijn om jezelf onder de aandacht te brengen van de werkgever.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
PREMIUM
New York Pizza verkocht nog nooit zoveel pizza's: ‘Iemand die nu laat bezorgen stopt er niet meer mee’
De 221 vestigingen van New York Pizza verkochten nog nooit zoveel pizza's als vorig jaar. En de vooruitzichten zijn goed, verzekert Philippe Vorst, de topman van het Amstelveense bedrijf. -
PREMIUMvideo
Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Last van stress? ‘Praat tegen jezelf alsof je het tegen een goede vriend hebt’
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: een snelle stressbestrijder. -
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen.
-
Teams-bingo: welke types turf jij in je volgende videomeeting?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: videobelbingo -
Salaris
Chris: ‘Ik wist dat het salaris niet veel was toen ik koos voor de zorg’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chris (22) werkt 28 uur als helpende in de ouderenzorg. -
Hoe krijg je taken een stuk sneller af? Denk aan de Wet van Parkinson
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: de Wet van Parkinson.