Boosheid moet je niet wegstoppen: zo benut je deze emotie ten goede
ColumnGedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: Om boos te zijn hoef je niet boos te doen.
Het begon al als ik de trein uitstapte. Bah, dit stomme station weer, dacht ik dan. Woedend beende ik naar buiten, ziedend drukte ik op knopjes bij verkeerslichten en nijdig hield ik mijn pasje voor de toegangsdeur van mijn werk.
Boosheid is een emotie waar ik niet goed mee om kan gaan. Als ik als kind met de deuren sloeg moest ik van mijn ouders de deur daarna nog een keer rustig dichtdoen: ,,Die deur kan er ook niks aan doen.’’ Wat ik niet wist is dat er een verschil is tussen boos zijn en boos doen. Boosheid is een emotie waar op zichzelf niks mis mee is. Het vertelt je dat er iets oneerlijks gebeurt of iemand iets kwetsend doet. Boosheid stimuleert je om op te komen voor een eerlijke behandeling.
Enorme golf
Boosheid uitleven en slaan of agressief doen lost vaak maar weinig op. De kans is groot dat dit escaleert en je hiermee anderen en je relatie met hen schaadt. Vaak voel je je daarna nog slechter. Kalmeren is vaak een betere optie. Emoties kun je vergelijken met een enorme golf. Deze slaat over je heen en dat is een rotgevoel, maar als je dit gewoon ervaart en niks doet, gaat deze golf ook vanzelf weer weg. Vaak al binnen een paar minuten.
De oplossing was om die boosheid eens goed aan de tand te voelen
Dat is niet hetzelfde als het gevoel wegstoppen, wat ik deed. Dan ga je ertegen vechten en door al je inwendige gespartel en getrap verzuip je er haast in. Dan blijft het inwendig maar kolken en de boosheid wordt steeds groter. Niet willen voelen maakt dat een emotie nog meer zijn best doet om gehoord te worden.
De oplossing was dus om die boosheid eens goed aan de tand te voelen. Wat wil je nou eigenlijk zeggen, vroeg ik hem. Toen de emotie klaar was met brullen piepte hij: ,,Ik wil vaker thuiswerken, want ik kan me hier niet concentreren.’’ Ah kijk, daar kan ik iets mee. Met deze vraag onder mijn arm stapte ik de vissenkom van mijn leidinggevende binnen. Ze had geen idee van mijn onvrede, omdat ik nog nooit iets had gezegd. We maakten afspraken waar we beiden mee konden leven. De ochtend erop zag ik ineens hoe mooi de zon scheen door de gekleurde stationsramen.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Willem was commando maar werd docent op het mbo: ‘Er wordt goed voor me gezorgd’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Willem (49) werkt 38 uur in de week als docent op een mbo-sportopleiding. -
Waarom bedrijven beter kunnen stoppen met de prikklok
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: luie werknemers -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Salaris
Anton kreeg onaangekondigd een loonsverhoging: ‘50 euro netto per maand voor de inflatie’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Anton (37) werkt 36 uur in de week als gastheer in het casino. -
PREMIUMAAN DE SLAG
Er zijn véél te weinig dierenartsen: verslaggever Danique loopt een dag mee
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 4: de dierenarts.
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.