‘De rek is eruit? Mensen zijn toch geen elastiekjes’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de rek is eruit.
Delen per e-mail
Je hoort het steeds vaker: ,,De rek is eruit!’’ Het wordt geroepen aan talkshowtafels, in kranten en in de Tweede Kamer. En hoe harder het geroepen wordt, hoe meer mensen het ook gaan geloven. De rek is eruit, ze hebben het op televisie gezegd!
Ik heb mijn bedenkingen bij de uitdrukking. Wáár is de rek dan precies uit? Mensen zijn toch geen elastiekjes? De metafoor doet denken dat er een collectief punt komt, waarop de maatregelen niet meer vol zijn te houden. Blijkbaar is er een moment waarop de flexibiliteit is verbruikt en het elastiek niet meer terugspringt.
In werkelijkheid bestaat zo’n punt natuurlijk niet. In de echte wereld hebben we allemaal op een ándere manier te kampen met het virus en de maatregelen. Sommigen liggen er al een tijdje uit omdat ze overbelast zijn, anderen vinden het vervelend maar trekken het nog wel, en wéér anderen hebben er eigenlijk weinig last van in hun doen en laten. Als je dan toch moet denken in elastiekjes, stel je dan zeventien miljoen elastiekjes voor van verschillende formaten.
Ergerlijk
Wat we wél weten, is dat perspectief de rekbaarheid ten goede komt. Je kunt nu eenmaal meer ellende aan wanneer je weet wanneer je er ook weer kláár mee zult zijn. Wat dat betreft is het ergerlijk dat we al maanden met een kluitje het riet in worden gestuurd. ,,Over een paar maanden, misschien, als het een beetje mee zit met de vaccinaties! Nog éventjes doorbijten’’, zegt men dan. Maar je kunt nu eenmaal niet máándenlang ‘eventjes’ doorbijten.
Gaat je fitheid achteruit, dan vermindert ook je mentale flexibiliteit
De rek gaat er natuurlijk nóg makkelijker uit als de joggingbroek eigenlijk te klein is, en die kans is momenteel aanzienlijk. Uit onderzoek van de NOC*NSF bleek vorige week dat Nederlanders sinds de lockdown minder sporten en ongezonder eten. Wanneer de sportclubs dicht zijn, is het nu eenmaal makkelijker om op de bank te gaan zitten met een zak borrelnootjes. Maar dat is dan weer funest voor de gezondheid: 51 procent geeft aan fysiek minder fit te zijn.
Hoe beter je in je lijf zit, hoe gezonder je ook mentaal bent. Gaat je fitheid achteruit, dan vermindert ook je mentale flexibiliteit. Natuurlijk, we hebben te wachten op een vaccin, daar hebben we zelf geen invloed op. Maar je kunt wel degelijk zelf iets doen tegen het virus, en dat is investeren in je weerstand en mentale en fysieke fitheid. Dus hop, de lentelucht in, bewegen met de zon op je neus. Dat is de beste manier om te zorgen dat de rek er weer ín komt.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Heb jij een manier gevonden om ‘de rek erin te houden’, waar Thijs Launspach over schrijft? Doe je dat op basis van je persoonlijke eigenschappen, je levenservaring of je nieuwe inzichten?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Yoran slaapt deze zomer met 100 liter ijs naast zijn bed: ‘Voor mijn veertigste sta ik in Quote 500’
Welke tiener lukt het om in een half uur acht tientjes te verdienen aan een product dat bij aankoop slechts 5,20 euro kost? Nou, Yoran de Haan dus. De 16-jarige ondernemer uit Hendrik-Ido-Ambacht krijgt deze zomer zelfs ‘gratie’ van burgemeester Jan Heijkoop om zijn ijsimperium uit te breiden. -
Snel een bammetje achter je bureau? Dit zijn de voordelen van een ‘echte’ lunch
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de kantoorlunch. -
PREMIUMVIDEO
Wie astronaut wil worden, kan zich vanaf vandaag melden bij ESA
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA start vandaag de zoektocht naar nieuwe astronauten. Vooral vrouwen en mensen met een fysieke handicap worden uitgenodigd te solliciteren. Charlotte Pouwels (24) en Mindy Howard (55) gaan zich aanmelden. -
Hoe je met een post-it je online meeting minder vermoeiend maakt
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Zoom-moeheid -
‘Waterstof moet Nederland duizenden nieuwe banen opleveren’
Fossiele brandstoffen vaarwel zeggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de arbeidsmarkt, stelt Richard van de Sanden, hoogleraar en wetenschappelijk directeur van instituut voor duurzame energie EIRES. De overstap naar waterstof als energiebron kan Nederland tot wel 41.000 nieuwe banen opleveren.
-
Waarom je eens je tanden zou moeten poetsen terwijl je op één been staat
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hersengymnastiek -
Dragons' Den
Dit vitaminebedrijf trok investeerder Nikkie Plessen over de streep
In vergelijking met haar collega-dragons investeert Nikkie Plessen niet vaak tijdens Dragons’ Den. Maar als ze het doet, lijkt het direct een perfecte match. Donderdagavond was te zien hoe de Utrechtse ondernemer een topaanbod deed aan vitamineleverancier Viteezy. -
Kan mijn werkgever mij verplichten een coronasneltest te doen?
Nu de eerste coronasneltesten verkrijgbaar zijn bij supermarkten en apothekers en ook bedrijven op grote schaal goedkoop testen kunnen inkopen, roept dat vragen op bij sommige werknemers. Want wat als je nou niet staat te springen om een sneltest af te laten nemen, terwijl je werkgever dat wel van je vraagt? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
0 reacties