Directeur Booking.com: 'Speel niet op safe als je succesvol wilt zijn'
Tip van de BaasWie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Gillian Tans, directeur van Booking.com.
,,Ik zeg altijd dat we fouten vieren bij Booking.com. Als iets niet goed gaat, spreken we de mensen niet bestraffend toe maar zullen we bijvoorbeeld op ons interne sociale netwerk uitleggen waar het misliep. Zo duiken we ook ieder kwartaal of half jaar bij bijeenkomsten dieper in de fouten die we hebben gemaakt en wat we daaruit kunnen leren. Zo willen we iedereen motiveren om te blijven experimenteren, te falen en te leren. Als er een taboe komt op falen, zal iedereen stoppen met innoveren."
Falen
,,Iedereen wil instinctief de dingen gelijk goed doen. Al vanaf jonge leeftijd wordt ons ingepeperd dat falen iets is om je voor te schamen en dat je alles moet doen om fouten te voorkomen. Het resultaat is meestal steeds meer risicomijdend gedrag."
Bij vernieuwing is experiment noodzakelijk
,,Er ontstaat een zoektocht naar het veilige gevoel van de voorspelbare keuzes die bij anderen zo goed lijken uit te pakken. Op die manier lijkt het alsof je een gemakkelijk en comfortabel leven kunt leiden, maar het is niet de juiste aanpak voor succes. Juist niet als vernieuwing heel belangrijk is. Bij vernieuwing is experiment noodzakelijk."
Nuttig
,,Achter de schermen van iedere doorbraak of ontdekking liggen de honderden ideeën die faalden. Iedere mislukte bètaversie brengt je gelukkig wel een stap dichter bij je doel, want van ieder experiment leer je. Wanneer er tenminste iets nuttigs wordt gedaan met die fouten."
,,In de ICT geldt dat je net zo goed bent als je team, vind ik. Het is dus cruciaal om je met het juiste talent te omringen. Voor mij gaat het niet allereerst om wat er voor interessants op je CV staat, maar veel meer over wat ik tussen de regels door kan lezen. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Is het ook wel eens misgegaan? Wat heb je daarvan geleerd? Het antwoord daarop is nooit fout."
Er is niet één waarheid of één manier van werken
,,Maar wie goed wil kunnen functioneren binnen een bedrijf als Booking.com moet open staan voor wat collega's bedenken en doen. Er is niet één waarheid of één manier van werken, ook dat hoort bij innovatie en experiment. Je moet altijd meer willen leren en, vooral, niet bang zijn voor mogelijke mislukkingen. Alleen zo kun je de wereld veranderen."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Kilometergeld voor duizenden dooie mus: helft werknemers krijgt geen reiskostenvergoeding
Miljoenen werknemers hebben niets aan een verhoging van de maximale kilometervergoeding, zoals het kabinet wil. Dat komt doordat velen helemaal geen reiskostenvergoeding krijgen, zo blijkt uit onderzoek van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, die de afspraken over reiskostenvergoedingen in de cao’s onder de loep nam. -
Tip van de Baas
Topman Spotify Nederland: 'Nooit half werk doen, was mijn stelregel'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Wilbert Mutsaers, topman van Spotify Nederland. -
Tip van de Baas
Topman Coca-Cola: 'Ik ben altijd blij met mensen die actief meedenken'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Jaap Wassink, topman van Coca-Cola Nederland. -
Tip van de Baas
Pak je kansen en wees jezelf, zegt de baas van Corendon
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Atilay Uslu, oprichter en eigenaar van reisorganisatie Corendon.
-
iemand moet het doen
Sjan en Wilbert zijn zelfslachtende slager: ‘Slachten moet je met verstand van zaken doen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Sjan Timmermans (57) en Wilbert den Ouden (51) runnen samen slagerij Timmermans, een van de weinige zelfslachtende slagers die ons land nog kent. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.