Een keer een gezonder ijsje eten? Deze ondernemer bedacht het
Ondernemer en kok Tijn Baart wil dat iedereen kan genieten van een zomerse traktatie zonder zich schuldig te voelen over extra calorieën of massa’s suiker. Hij bedacht daarom een gezonder ijsje. ‘We willen een alternatief bieden voor ijsjes die al decennia lang op de markt zijn.’
Een aantal jaar terug stond Tijn Baart nog in de keuken als kok, maar was daar niet helemaal op z’n plek. ,,Het leek me altijd al gaaf om iets voor mezelf te beginnen. Mijn chef-kok runde er destijds ook een krokettenkraam naast en adviseerde mij om met iets te komen dat iedereen lekker vindt, omloopsnelheid heeft en waar je lekker aan verdient.” Zo ontstond het idee om ijsjes te gaan verkopen. ,,Met IJsbaart willen we een beter alternatief bieden voor de ijsjes die al decennia op de markt zijn. Met beter bedoelen we gezonder, bewuster en zonder kunstmatige toevoegingen en concentraten. Maar ook lekkerder: de smaak staat voorop.’’
Volwaardige ijsfabriek
Tijn Baart sleet zijn eerste liefhebbersijsjes drie jaar geleden op festivals. Dat deed hij samen met een vriend die de eigenzinnige naam IJsbaart verzon. De festivals brachten de Haarlemse ijsmakers zeker succes, maar de onderneming bleek toch te weersafhankelijk om voor een continue inkomstenstroom te zorgen. ,,Toen ik op een dag rustig mijn ijsjes maakte in de schuur, drong het - dankzij mijn stiefbroer Levi - tot me door dat ik het anders moest aanpakken.’’ Levi Baart is van meet af aan betrokken bij het bedrijf en bekommert zich als vennoot om de financiën en productie.
,,De festivals zijn niet genoeg om een business van de grond te krijgen”, legt Levi Baart uit. ,,Met mooi weer kun je er zo’n tien doen, met meerdere trucks wellicht twintig. Maar dan houdt het wel op. De horecamarkt is voor ons oneindig. Het doel is dan ook een volwaardige ijsfabriek neer te zetten.’’
Overtuigende pitch
Om echt stappen te zetten, was kapitaal nodig. Stefan Wijdenes, een bekende van Tijn, werd aangetrokken als marketing- en salesman. De nieuwe driekoppige directie wist het strijdplan overtuigend te pitchen bij een groep investeerders. Dat leverde in totaal 50.000 euro op. Dankzij familie en vrienden werd dat zelfs nog meer.
Wijdenes bedacht de nieuwe huisstijl en verkoopstrategie: ,,We stappen de auto in met onze gekoelde proefpakketten en gaan onaangekondigd op het beoogde verkooppunt af. Het personeel direct laten proeven, blijkt het meest effectief.” IJsbaart heeft binnen één seizoen 90 verkooppunten weten te overtuigen. ,,Ons product is wat bewuster en hipper. Bij diverse strandtenten kwamen we op het juiste moment, want die waren precies naar zoiets op zoek. Voor een strandtent in Zandvoort maken we volgend seizoen zelfs een custom made ijsje.”
Rustige winterperiode?
Het seizoen is natuurlijk al bijna ten einde. In oktober, november en december ligt het stil, maar in januari worden de werkzaamheden weer opgepakt. ,,Dan gaan we op zoek naar nieuwe klanten en ook wordt dan de voorproductie van sommige smaken opgestart. Het doel is om het jaar rond voor IJsbaart actief te zijn”, zegt Tijn Baart. ,,We zijn vanochtend alvast de keuken ingedoken om het nieuwe menu samen te stellen. De nieuwe smaken verklappen we nog niet, maar we breiden ons assortiment uit met een kinderijsje en meer vegan varianten. Ook werken we aan een oplossing voor plasticvrije verpakkingen.”
Eindhovense studenten bedachten een sok die nooit meer afzakt:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Ondernemer Jip (13) heeft z’n eigen ijsfiets: ‘Je mag bijna overal ijs verkopen’
Hittegolf of niet, de 13-jarige Jip Geuze fietst de hele dag met zijn ijskar door Hellevoetsluis. Dankzij het schitterende weer verkoopt hij dubbel zoveel ijsjes als normaal. En daar is hij maar wát trots op. ,,Gelukkig heb ik een elektrische fiets, dat scheelt veel met deze hitte.’’ -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Vergrijzing leidt tot personeelstekort, hoe trek je jonge werknemers aan?
Nederland vergrijst. Dat zorgt voor personele problemen bij veel bedrijven. Jongeren die de arbeidsmarkt betreden kunnen een oplossing bieden, maar hoe trek je die aan?Alphen aan den Rijn
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
PREMIUM
Nog steeds dikke omzet? Zo gaat het met bedrijven die als een tierelier draaiden door corona
Juist in coronatijd beleefden ze hoogtijdagen, de leveranciers van plexiglas, handgel en tuinplanten. Een enkel bedrijf gooide het over een andere boeg. Nu alles terug is naar normaal, draaien de bedrijven ook als vanouds, op die enkeling na.Gouda, Alphen aan den Rijn -
Zij hebben een eigen bedrijf én een vaste baan
Veel werkenden denken eraan, ruim 254.000 hebben de stap ook daadwerkelijk gezet: een eigen bedrijf naast hun vaste baan. Maar hoe combineer je beide werkzaamheden, zonder je leidinggevende van streek te maken? En hoe verdeel je je tijd evenredig?