‘Geen dodelijke bedrijfsongevallen meer in Nederland vanaf 2034’
Nederland zal vanaf 2033 geen dodelijke bedrijfsongevallen meer kennen als het erin slaagt zijn dalende lijn van het afgelopen decennium vast te houden. De komende acht jaar vallen in Nederland – onnodig, volgens de Europese vakbeweging – nog wel 146 doden op de arbeidsplek en in heel Europa meer dan 27.000, als de huidige trend doorzet.
Dat zegt vakbondskoepel Etuc ter gelegenheid van International Workers’ Memorial Day, een soort Koningsdag voor werknemers. Lidstaten en bedrijven zijn veel te laks in het uitbannen van bedrijfsongevallen, aldus Etuc, en inspecties inspecteren te weinig – veel minder zelfs dan tien jaar geleden. En dat kost dus de rest van dit decennium meer dan 27.000 mensen onnodig het leven, aldus Etuc.
,,Terwijl dodelijke bedrijfsongevallen iets lijken uit een andere eeuw, gaat dit soort tragedies zich in Europa nog zeker dertig jaar afspelen”, zegt Etuc-topman Claes-Mikael Stahl. Zijn experts baseerden zich op EU-statistieken en extrapolaties van het beleid in elk van de 27 lidstaten. In Spanje ontbreekt elke vooruitgang, in Frankrijk loopt het aantal dodelijke bedrijfsongevallen zelfs weer op. In 2019 was dat, na een zeer trage daling in de jaren daarvoor, in heel Europa het geval. De vakbondskoepel, die meer dan 45 miljoen werknemers uit 39 Europese landen vertegenwoordigt, pleit in een manifest voor nul bedrijfsdoden in uiterlijk 2030. Het is een kwestie van politieke wil om dat te halen, luidt het. Europa als geheel heeft tot 2055 nodig om zover te komen.
Onverantwoordelijke werkgevers
Volgens Etuc-topman Stahl zou geen enkele werknemer zich moeten afvragen of hij aan het eind van de werkdag zijn gezin nog terugziet. ,,Toch is dat voor veel werknemers de dagelijkse realiteit, vaak omdat onverantwoordelijke werkgevers uit winstbejag regels aan hun laars lappen en politici om ideologische redenen de aanval inzetten op inspecties en algemeen aanvaarde veiligheidsregels.”
Bij de dodelijke bedrijfsongevallen telt Etuc ook de overlijdens mee als gevolg van werk-gerelateerde ziekten (vaak kanker). Etuc roept politiek en bedrijfsleven op ook veel meer te doen tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de arbeidsplaats.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUM
Niet melden arbeidsongevallen te vaak straffeloos, ook in Twente: ‘Dit is nog maar het topje van de ijsberg’
Bedrijven kunnen nog altijd ongestraft ernstige arbeidsongevallen verzwijgen voor de Nederlandse Arbeidsinspectie, ook al staan er forse boetes op het niet of niet tijdig melden van een ongeval. -
PREMIUM
Fiets aanschaffen met een fietsplan van het werk? Dit zijn de voor- en nadelen
Vandaag is het Fiets naar je Werk Dag. Wil je jouw trouwe stalen ros graag vervangen door een nieuw (elektrisch) exemplaar? Veel werkgevers hebben een fietsregeling waarbij je een fiets kan leasen of fiscaal voordelig kan aanschaffen. Hoe werkt zo’n regeling, en waar moet je rekening mee houden als je er gebruik van wil maken? -
‘Ik schrijf ’s avonds soms berichten waar ik later van denk: oei, had ik beter niet kunnen doen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: mailen in de avond -
PREMIUM
Schoonmaker (58) overlijdt na val van eerste etage textielbedrijf in Helmond
De man die zondagavond om het leven kwam bij textielbedrijf Vlisco in het Brabantse Helmond is een 58-jarige Arnhemmer. Hij viel naar beneden tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Het is onduidelijk waarom hij precies op de plek was waar het ongeluk gebeurde.
-
PREMIUMReportage
Ontslagen Pierre laat zich omscholen: ‘Lijkt mij mooi om straks als installateur te werken’
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.