Hoe een groot team ervoor zorgt dat je langzamer gaat werken
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: sociaal nietsnutten.
Het seizoen van de bladblazer is weer begonnen. Het monotone geloei haalt me standaard uit mijn werkmodus. Getergd staar ik uit het raam. Niet dat de gemeentewerkers hierdoor ook maar een slag harder doorwerken, al moet ik zeggen dat ze sowieso wel aardig opschieten. Het typische beeld van de gemeenteschoffelaar die wat op zijn gereedschap hangt en toekijkt hoe een teamlid al het werk doet, is blijkbaar achterhaald.
De tekst gaat verder onder de vacaturetool.
Touwtrekken
Misschien dat deze groene teams ondertussen ook hebben gehoord van social loafing, of vrij vertaald: sociaal nietsnutten. Hoe meer mensen in ons team, hoe groter de kans dat we minder hard werken. Experimenten hiernaar zijn al meer dan honderd jaar oud. Zo liet Franse landbouwkundige Max Ringelmann in 1913 zijn studenten touwtrekken. In hun eentje leverden ze 100 procent inspanning. Kregen ze hulp van twee medestudenten dan deden ze nog maar voor 85 procent hun best. Gingen er acht studenten in een team touwtrekken, dan leverden ze de trekkracht van vier studenten.
Het is niet per se zo dat mensen dit doen omdat ze lui zijn. We luilakken meer wanneer we het idee hebben dat we niet zoveel kunnen bijdragen en anderen in ons team beter zijn. Of wanneer het team enorm groot is, de taken niet zo uitdagend zijn of de andere teamleden ook een beetje lui. Niemand wil de sukkel zijn die alles doet.
We luilakken meer wanneer we het idee hebben dat we niet zoveel kunnen bijdragen en anderen in ons team beter zijn
Excellijst
Toen ik mijn carrière startte als webredacteur was een van de eerste klussen om de hele website beter vindbaar te maken voor Google. Honderden of misschien wel duizenden artikelen moesten worden aangeklikt en vervolgens voorzien van tussenkopjes, linkjes en plaatjes. Heel saai. We ploegden met vijf man aan een ellenlange excellijst die maar niet korter leek te worden. De stagiaire ging nog liever koffie halen.
Hoe had mijn teamleider ons kunnen motiveren? Hij had ons tijd kunnen laten boeken, zodat het duidelijker was hoeveel tijd en energie iedereen in de klus had gestoken.
Hij had de taken ook kunnen verdelen, net als bij de bladblazende gemeentewerkers in mijn straat. De een doet goten, de ander de stoep, de volgende bestuurt de veegmachine. Ieder heeft het gevoel dat hij ertoe doet en zet zich 100 procent in. Fijn voor hen, én voor mij. Kan ik weer lekker ongestoord doorwerken.
Meer weten over onze hersenen op de werkplek? Lees dan ook Chantals boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Dit zijn alle video's van AD Werkt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Frederiek is pas 22 jaar, maar start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’
Een hippe, jonge meid van 22, maar ook directeur van haar eigen camperverhuurbedrijf. Bij Frederiek van Ruiten stroomt puur ondernemersbloed door de aderen. Ze verkocht kleding en bierglazen, had een ijscobus en zit nu in de campers. -
‘Waarom stuur je me een mailtje én een appje, op zaterdagochtend nota bene?’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ijzeren wet. -
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies?
-
Waarom we niet ingrijpen als het fout gaat op het werk
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de ‘omission bias’. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Hoe 'rubber ducking' je helpt om wél een oplossing te bedenken
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: een rubberen eendje.