'Ik heb veel baanzekerheid. Het is moeilijk om een ambtenaar te ontslaan'
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rob Cretskens (29), sinds een jaar adviseur monitoring & effectmeting bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Hiervoor was hij twee jaar Rijkstrainee en van maart 2014 tot afgelopen verkiezingen heeft hij in de gemeenteraad van gemeente Maasgouw gezeten.
Wat verdien je?
,,Bruto 3525 euro. Ik heb een contract van 36 uur, maar werk 40 uur. Met die extra uren bouw ik vakantiedagen op, jaarlijks 200 uur vrij te besteden. Dat zijn vijf weken boven op de 21 vakantiedagen. Ik krijg een dertiende maand en mijn vakantiegeld is 8 procent van het jaarsalaris. Ik heb een OV-kaart om te reizen tussen werk en thuis. Daarnaast heb ik veel baanzekerheid, het is namelijk moeilijk om een ambtenaar te ontslaan.”
Blij mee?
,,Ja, ik ben blij met wat ik verdien. Het is iets minder dan mensen die dezelfde studie - bedrijfseconomie - hebben gedaan en dezelfde werkervaring hebben, maar daartegenover heb ik goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook krijg ik veel kansen bij de overheid. Er wordt veel tijd besteed aan ontwikkeling en ik heb binnen drie jaar op vijf uitdagende plekken gewerkt. Ik hoef in het weekend en ‘s avonds niet te werken, waardoor ik tijd heb voor andere dingen, zoals muziek maken in een harmonieorkest, tennissen, voetballen en dus raadslid zijn. Ik ben daarom niet jaloers op mensen die meer verdienen. Waar ik het meest blij mee ben is dat ik het naar mijn zin heb en maatschappelijk iets kan toevoegen.”
Verdien je meer of minder dan je partner?
,,Op het moment verdien ik meer. Dat komt ook omdat zij pas één jaar werkervaring heeft. Op langere termijn gaat zij waarschijnlijk meer verdienen dan ik. Zij heeft een leuke baan buiten de overheid.”
Heb je geprobeerd om te onderhandelen over je salaris?
,,Nee, want er is geen onderhandeling mogelijk. Mijn manager heeft er wel voor gezorgd dat ik een salaristrede hoger kwam, omdat hij mijn werkervaring in de gemeenteraad mee heeft laten tellen. Door hoger in te stappen kreeg ik toen ik begon bruto 250 euro meer per maand.”
Wat verdiende je met je werk in de gemeenteraad?
,,Ik hield er netto 600 euro aan over. Het ligt aan het aantal inwoners van de gemeente wat je krijgt. Hoe groter de gemeente, hoe meer raadsleden betaald krijgen. Raadsleden bij een grote gemeenten moeten dezelfde onderwerpen kennen en dezelfde zaken bespreken als bij kleine. Maar omdat ze meer leden hebben kunnen ze onderwerpen verdelen en krijgen ze ondersteuning. En ze verdienen dus ook meer. Dat is een beetje krom, maar je doet het natuurlijk ook niet voor het geld. Ik heb me niet meer herkiesbaar gesteld om meer te kunnen focussen op mijn werk in Den Haag. Ergens is dat jammer, omdat ik het erg naar mijn zin had in de politiek.”
Weet je wat je collega's verdienen?
,,Het is niet zo dat ik bij elke collega denk; wat zou hij of zij verdienen? Maar van de mensen waarmee ik direct samenwerk, weet ik het. Zelf ben ik er ook vrij open over. Het is openbare info.”
Verdient Rob genoeg?
Leeftijd: 29 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Overig
Branche: Rijksoverheid
Werkervaring: 3 jaar
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Rob’s functie bruto 4.867 euro voor fulltime. ,,Zie je, verdien ik toch te weinig. Maar ja, als ik het vergelijk met de 50 uur per week die anderen werken, dan verdienen we hetzelfde per uur.”
Check het zelf met het Intermediair Salariskompas.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Oude tv wegbrengen naar de kringloop? Dan moet je je straks laten registreren: ‘Zit hier niet op te wachten’
Eigenaren van antiekwinkels, kringlopen en tweedehandswinkels zitten met de handen in het haar. Zij moeten als het aan het kabinet ligt duizenden schilderijen, lepels, televisies en juwelen stuk voor stuk digitaal registreren. Ondoenlijk, stellen handelaren. -
‘Vrouwen verdienen maar bij 11 procent van de grote bedrijven meer dan mannen’
Bij slechts 11 procent van de grote bedrijven is het gemiddelde uurloon van vrouwen hoger dan dat van mannen in hetzelfde bedrijf, blijkt uit een analyse van het CBS. Deze uitzondering gaat vooral op in het openbaar bestuur en bij uitzendbureaus. -
Salaris
'Ik vind dat we extra beloond mogen worden voor onze verantwoordelijkheden'
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: oncologieverpleegkundige Floortje van Beijsterveldt (30). Over haar salaris valt niet te onderhandelen. -
Salaris
'Ik heb niet onderhandeld. Van tevoren wist ik: dit salaris staat vast'
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Stefan Bergman (27). Hij werkt als management-trainee bij de Nederlandse Spoorwegen. Op dit moment in de functie als Teammanager Operatie & Service. Hij is hier anderhalf jaar geleden, na zijn studie Bestuurskunde, mee begonnen.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Salaris
Advocaat Nadine: 'Ik had meer kunnen verdienen bij een groter kantoor'
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: pro deo advocaat Nadine (33). Ze doet dit werk nu ruim acht jaar.